Pomazánka se sýrem a křenem
Dobrá svačina nebo příjemná variace pro chlebíčky a jednohubky…
Suroviny:
250 g eidamu
3-4 lžičky naloženého křenu, nejlépe se smetanou
200 g pomazánkového másla
2 lžíce mléka
případně jedno jablko
1 klobása na ozdobu
špetka karí
Postup:
1. Sýr nastrouháme na slzičkovém struhadle.
2. Do sýra vmícháme pomazánkové máslo, nakládaný křen, případně strouhané jablko a jen pokud je to potřeba, naředíme trochou mléka. Okořeníme troškou karí.
3. Mažeme na plátky tmavého chleba, zdobíme kolečky klobásy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.