Salát z kysaného zelí s ananasem

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínu C – zejména tedy to doma připravované. Chránilo námořníky na dlouhých plavbách před kurdějemi a prospěje i nám – „suchozemcům“. Vitamín C je citlivý na teplo, tak kysané zelí konzumujeme nejraději v syrovém stavu.

Suroviny:
500 g kysaného zelí
1 menší cibule
2 lžíce dobrého oleje
trošku cukru
sůl
půl malé konzervy ananasového kompotu

Postup:

1. Zelí překrájíme, aby nemělo dlouhé nudličky a vmícháme do něj drobně nakrájenou cibuli.

2. Zakápneme olejem, můžeme přidat trošku láku ze zelí (pokud je ostrý, můžeme trochu naředit vodou nebo šťávou z kompotu), přidáme kostičky kompotovaného ananasu a chuť doladíme troškou cukru, popřípadě soli.

3. Výborná příloha ke klobáse, pečenému masu…