Kuřecí vývar se zelím
Aneb polévka s kódem KNVK… pro ty, Kteří Neumějí Vykostit Kuře a vždycky jim na kostře zbyde dost masa.
Suroviny:
zbytek po vykostění kuřete
čtvrt hlávky zelí
sůl
chilli koření
Postup:
1. Vykostíme kuře a nerozčilujeme se, když na kostře sem tam kousek masa zbyde.
2. Kostru vložíme do vody, osolíme, přidáme trochu mletého chilli nebo 1-2 sušené chilli papričky a uvedeme do varu. Pomalu vaříme klidně i hodinu.
3. V závěru vaření přidáme nakrájené zelí – krájíme buď na nudličky, nebo na malé čtverečky. Můžeme ho vařit v přecezeném vývaru, je to pohodlnější pro konečnou úpravu.
4. Když je zelí měkké, ale stále ještě mírně chrupne, je hotovo. Do talířů nebo misek pak ještě obereme maso z kostry. Výborná zahřívací polévka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.