Linecké tyčinky

Linecké cukroví je klasika, ale můžeme ho obměňovat - třeba tvarově nebo dalšími surovinami…

Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
120 g cukru moučky
půl sáčku vanilkového cukru
2 lžíce rumu
čokoládová poleva nebo čokoláda na vaření
mletý kokos

Postup:

1. Z prosáté mouky, másla, cukru a vanilkového cukru a rumu zaděláme hladké těsto, zabalíme do mikrotenu a dáme do chladu odležet.

2. Na lehce pomoučeném válu rozválíme těsto asi na půl centimetru silnou placku a vykrájíme tyčinky nebo jiné tvary podle libosti. Pro snazší zdobení je lepší volit tvary podlouhlé.

3. Na plechu s pečicím papírem v předehřáté troubě upečeme (stačí 175-180 stupňů) a necháme zchladnout.

4. Pak ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu, omočíme v ní svrchu konec upečené tyčinky a hned ho položíme na mletý kokos, který se na měkkou polevu pěkně přichytí. Odložíme, a když poleva zatuhne, narovnáme do krabice a odneseme do úkrytu J.

Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.