Hovězí plátky na pórku
Pórek je už od antiky velice ceněný - například i římský krutovládce Nero pórek miloval a věřil, že mu posiluje hlasivky. Dnešní věda tvrdí, že pórek obsahuje krom vitamínů i hodně fosforu, který podporuje činnost mozku.
Suroviny:
2 plátky hovězího masa
1 pórek
30 g slaniny
3 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
2 lžíce rajského protlaku
1 lžička škrobu
sůl
Postup:
1. Nakrájíme a rozpečeme slaninu.
2. Na ní opečeme naklepané plátky masa z obou stran, malinko podlijeme, osolíme a dusíme pod pokličkou.
3. Ke konci přidáme nakrájený pórek a krátce podusíme.
4. V závěru přidáme jogurt smíchaný se škrobem a protlakem, necháme jen přejít var a podáváme. Jako příloha – vařené brambory.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.