Závitky s anglickou slaninou
Je to vlastně takový španělský ptáček ve skromnějším vydání...
Suroviny:
4 plátky krkovice nebo z plecka, z kýty
4 plátky anglické slaniny
hořčice
1 menší cibule
1 lžíce sádla nebo oleje
sůl
pepř
případně trochu hladké mouky a trochu smetany
Postup:
1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme na každý plátek anglické slaniny a stočíme. Zajistíme párátkem.
2. Na rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme závitky a ze všech stran je opečeme, aby se maso zatáhlo.
3. Podlijeme trochou horké vody nebo vývaru, přiklopíme a dusíme. Kontrolujeme průběžně tekutinu, aby se maso nepřipálilo, podle potřeby maličko podléváme. Za hodinu by maso mělo být měkké.
4. Šťávu můžeme zahustit lžičkou hladké mouky rozmíchané v troše studené vody. Můžeme ji také zjemnit několika lžicemi smetany. Podáváme s bramborami, s rýží…
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.