Kuře na rajčatech a paprikách
Kdysi vládl slogan „kuře stokrát jinak“. Nebyl ale až tak docela pravdivý - kuře totiž těch možností nabízí mnohem víc a volbou přísad nebo koření získáváte stále nové variace.
Suroviny:
4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
4 rajčata
2 papriky (zkuste dát jednu pálivou)
1 cibule menší
4 lžíce oleje
lžíce provensálského koření
sůl
pažitka nebo petrželka na ozdobu
Postup:
1. Cibuli nakrájíme a krátce zpěníme ( jen do sklovita) na pekáčku s rozehřátým olejem.
2. Maso opláchneme, osušíme, osolíme, položíme na zpěněnou cibuli a opečeme.
3. Přidáme k němu nakrájené papriky a rajčata, přidáme provensálské koření – pokud nemáme po ruce, stačí i samotný tymián. Mírně podlijeme, přiklopíme a dáme do trouby péci. Průběžně kontrolujeme, podle potřeby podléváme. Pokud na to máme vývar, tím lépe.
4. V závěru pečení pekáč odklopíme, necháme zezlátnout kůžičku a podáváme s vařenými bramborami, které přizdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Dobrou chuť vám přeje Monika Beránková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.