Špekové knedlíky

Suroviny: 5 housek den starých, asi 50 g hrubé mouky, 100 g uzeného bůčku, hrnek mléka – 200 ml, 1 vejce, lžíce sádla, 1 menší cibule, sůl, pepř, muškátový květ a lžíce zelené petrželky, cibule a sádlo na konečnou úpravu.

Postup: Cibuli nakrájíme najemno, bůček na malé kostičky a společně orestujeme na sádle. Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vejce, sůl a špetku pepře i muškátového květu, k tomu přidáme orestovanou cibuli s uzeným i tuk z pánve, promícháme a chvilku necháme odležet, pak s postupně přidávanou moukou vypracujeme těsto. Tvoříme menší kulaté knedlíky, zaváříme do vařící vody, vaříme asi 15 minut - podle velikosti. Na talíři ozdobíme nakrájenou cibulí, osmaženou do zlatova na sádle.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Ertlová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.