Nakládaný hermelín
Suroviny: 2 hermelíny, asi deci oleje, 3-4 stroužky česneku, 1 chilli paprička nebo trochu mletého chilli, pár kuliček jalovce, 1 bobkový list, trochu rozmarýnu a tymiánu, sladká mletá paprika, pepř.
Postup: Koření smícháme – kromě bobkového listu, česnek nakrájíme na jemné plátky a oba hermelíny opatrně rozkrájíme na tři kolečka, máme jich tedy celkem šest. Na dno vhodné sklenice dáme plátek hermelínu, poprášíme kořenící směsí a poklademe plátky česneku, pak zakapeme olejem, zakryjeme dalším kolečkem hermelínu a tak pokračujeme až do vypotřebování surovin. Na vrch dáme bobkový list, dolijeme zbylý olej, sklenici zavřeme víčkem a dáme na dva dny rozležet.
Dobrou chuť vám přeje Ladislav Bába a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.