Hlíva s hořčicí
Víte, že téhle zdravé houby se na světě ročně vypěstuje 2,5 milionu tun?
Suroviny:
1 krabička hlívy ústřičné – tj. 250 g
1 střední cibule
2 lžíce oleje
2-3 lžičky plnotučné hořčice
pepř
sůl
citronová šťáva
špetka cukru
hladká mouka
Postup:
1. Hlívu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Nožičky jsou tužší, krájíme je na tenčí kolečka.
2. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na tento základ dáme nakrájenou hlívu, podle chuti osolíme, opepříme, mírně podlijeme a dusíme do měkka.
3. Zaprášíme trochou mouky, osmahneme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a špetkou cukru. Podáváme s dušenou rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.