Hovězí na zázvoru
Z čerstvého zázvoru teď vaříme hlavně čaj proti nachlazení, ale zkuste i něco z babiččiny kuchyně!
Suroviny:
500 g hovězího zadního masa
50 g slaniny
malá lžička mletého sušeného zázvoru
2-3 lžíce tuku na opečení
hladká mouka
sůl
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na tenké zašpičatělé hranolky (vyplatí se dát ji předtím na chvíli do mrazáku, aby ztuhla) a hranolky obalíme v mletém zázvoru.
2. Delším úzkým nožem nebo speciální jehlou uděláme do masa několik otvorů a připravenou slaninou maso prošpikujeme. Nakonec osolíme a poprášíme případně zbylým zázvorem.
3. Na rozehřátém tuku maso ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo, pak podlijeme horkou vodou a dusíme pěkně do měkka.
4. Nakonec sos zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Podáváme s rýží, zeleninová obloha dotvoří dojem i chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.