Slovenská houbová polévka
Jestli jste byli v neděli na houbařské výpravě úspěšní, můžete vyzkoušet… V krajním případě lze použít žampiony.
Suroviny:
4-5 brambor
miska hub
2 lžíce sádla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
šálek smetany – šlehačky nebo smetany na vaření
sůl
kopr
litr a čtvrt vývaru
2 vejce
Postup:
1. Jedno vejce uvaříme natvrdo.
2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
3. Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vlažným vývarem – jíška se pak lépe rozváří. Mícháme a přivedeme do varu.
4. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami dáme do už vařící se polévky.
5. Podle chuti dosolíme, přidáme sekaný kopr a uvaříme, až jsou brambory a houby měkké.
6. V závěru rozkvedláme 1 vejce ve smetaně, vlijeme do polévky a povaříme.
7. Na talíři můžeme ještě zdobit kolečky vařeného vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.