Staročeské vdolky

Aneb návrat ke kořenům…

Suroviny:
350 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
2-3 lžíce másla
půl kostičky droždí
1 žloutek
asi 2 dl mléka
špetka soli
máslo na potření
švestková povidla
tvaroh – může být tvrdý na strouhání nebo měkký
případně kysaná smetana nebo šlehačka

Postup:

1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a zbytek vlažného mléka a zaděláme hladké těsto. Necháme hodinu v teple kynout.

3. Vykynuté těsto rozválíme na silnou placku, hrnečkem nebo sklenkou vykrajujeme vdolky, klademe je na pečicí papír na plechu a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4. Pak je upečeme ve středně předehřáté troubě, v polovině pečení je obrátíme.

5. Ještě za tepla vdolky potřeme na jedné straně máslem.

6. Pak je potřeme povidly (můžeme je rozmíchat se lžičkou rumu) a posypeme strouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, zdobíme šlehačkou nebo kysanou smetanou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.