Noční požár v lovosické chemičce mají hasiči pod kontrolou

6. červenec 2021 09:52

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár, který zhruba hodinu před půlnocí z pondělí 5. července na úterý vypukl v lovosické chemičce.

V průmyslovém areálu sídlí několik firem, požár vnikl, jak potvrdil vzápětí po výbuchu mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Rudolf, v areálu firmy Preol. Ta vyrábí řepkový olej.

Zranili se při něm tři zaměstnanci, které ošetřili s popáleninami záchranáři. Jednoho z nich musel vrtulník převézt do specializovaného popáleninového centra v Praze. Další, tedy čtvrtý zaměstnanec, nebyl přímo ohrožen výbuchem, ale musel být převezen do nemocnice s potížemi se srdcem.

„Na místě máme osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů,“ uvedl chvíli po výbuchu, kdy se pak z chemičky ozvala varovná siréna, Rudolf. Hasiči pak ochlazovali technologii, aby nenastal další výbuch.

Podle informace, kterou Český rozhlas dostal od hasičů hned po výbuchu, nebyli obyvatelé v okolí chemičky ohroženi.

Výbuch způsobil únik vysoce hořlavé látky

Unikl a vybuchl hexan, látka, která se vznítí už při šedesáti stupních Celsia. V hale se pak zvýšila teplot na zhruba dvě stě stupňů.

V noci se počet jednotek zvýšil na dvanáct a ráno zůstávalo na místě ještě sedm jednotek, situaci už měli pod kontrolou. Hasiči museli místo ochlazovat postupně a opatrně. „Nesmělo se to dostat do kanalizace,“ uvedl Rudolf.

Intenzivní ochlazování hasiči ukončili na žádost výrobního ředitele Preolu Stanislava Jiříka, aby neohrozili statiku budovy, protože to by přineslo další komplikace. Ochlazování pokračovalo jinou technologií.

Nad chemičkou pak už krátce po půlnoci začal kroužit vrtulník s termokamerou.

Silnice Lovosice - Litoměřice byla uzavřena jen krátce, vlaky nejezdí

Už po výbuchu byla uzavřena silnice, která spojuje Lovosice a Litoměřice a Terezín a vede podél chemičky.  K ránu už byla průjezdná. To ale zatím neplatí o trati, která vede rovněž poblíž chemičky. Jde o trať Lovosice – Litoměřice - Česká Lípa. V úseku Žalhostice – Lovosice ji tak nahradily podle informace Českých drah autobusy.

Podle hasičů bude zásah pokračovat ještě celé úterý. Zatím kontrolují i další objekty v areálu chemičky.

Preol zpracovává řepkový olej a největším výrobcem biopaliv v Česku, patří do skupiny Agrofert.

Co je hexan

Je to chemikálie - uhlovodík. Vyrábí se z ropy. Je hořlavý při nízkých teplotách. Se vzduchem tvoří výbušnou směs.
Na internetu lze najít údaj, že je netoxický. To platí ale jen v malém množství, protože hexan má narkotické účinky. Pokud ho někdo vdechne velké množství, způsobuje euforii, pak nevolnost, bolest hlavy.
Najdete ho v benzinu, řadě lepidel, v některých organických rozpouštědlech a dalších chemikáliích. 

autoři: Jana Vitásková , ces
Spustit audio