Nízkoprahová centra a kluby na Děčínsku se připravují na druhou vlnu epidemie koronaviru

23. září 2020 09:33

Na druhou vlnu epidemie koronaviru se připravují nízkoprahová centra pro děti a mládež na Děčínsku. Už na jaře jejich zaměstnanci vypracovali systém podpory žáků a studentů při dálkové výuce. Některá zařízení zapůjčila domů dětem ze sociálně slabších rodin tablety a počítače. Další školáci zase potřebovali pomoci s látkou, kterou při jarní karanténě zmeškali.

„Máme doma z Kostky do konce prosince zapůjčený notebook,“ vypráví matka – samoživitelka Míša Štrůdlová. Notebook jí zapůjčilo komunitní centrum Kostka z Krásné Lípy na Děčínsku, sama si ho dovolit nemůže.

Takových rodin je v Krásné Lípě víc, Kostka se snaží společně se školou dětem umožnit v případě dálkové výuky snazší přístup k technice.

„Pokračujeme v projektu podpory dětí ohrožených sociálním vyloučením. Máme zařazených 5 dětí. Teď máme možnost vytipovat další dětia požádat si o další techniku,“ potvrdila vedoucí krásnolipského nízkoprahového klubu Adéla Galbavá.

K potřebným rodinám už se podařilo dostat přes sto počítačů a tabletů

Počítače, notebooky nebo tablety posílá do nízkoprahových klubů po celé zemi Česká asociace streetwork.

„Ta poptávka aktuálně vzniká tlakem na dalším proti epidemiologická opatření a tou hrozbou zastavení běžné výuky,“ říká její ředitelka Martina Zikmundová s tím, že peníze na počítačovou techniku jdou ze dvou projektů – Učíme online a Česko digital.

O počítačové vybavení teď Českou asociaci streetwork žádá i nízkoprahový klub při české oblastní charitě v Rumburku.

„Vysondovali jsme 14 dětí, které bychom do toho mohli zapojit. Čekáme na techniku – měli bychom získat nějaké tablety a počítače,“ říká vedoucí Martina Škodová.

Česká asociace streetwork není podle ředitelky Martiny Zikmundové jen distributorem techniky: „Díky té technice síťujeme děti a jejich rodiny do systému, aby v době krize nezůstaly bez podpory a bez pomoci.“

Do nízkoprahových klubů po celé zemi už odešla stovka počítačů, notebooků nebo tabletů.

Spustit audio

Související