Neznámý vandal poškodil plot, který chrání Hřensko před padajícím kamením

15. květen 2018 13:35

Neznámý vandal poškodil bezpečností plot, který chrání obec Hřensko na Děčínsku a jeho okolí proti padajícímu kamení. Na zakázku vyrobenou bariéru teď bude muset opravit specializovaná firma.

Díru v plotě našel Jakub Šafránek, geolog národního parku České Švýcarsko, kterému záchytný systém patří. „Funkcí zábrany je zastavit kámen do 5 m³, který by mohl spadnout na silnici,“ vysvětluje.

Díru o rozměrech zhruba metr x 1,5 metru někdo v plotě úmyslně vystříhal, zřejmě za pomocí pákových nůžek. Bariéry by teď proto nemusela plnit svou funkci na 100 %.

Kdyby se teď shora uvolnil 2kubíkový, to znamená zhruba 4tunový kámen, mohlo by se snadno stát, že by dopadl až na cestu,“ upozorňuje Šafránek, který se nechce bavit zatím o škodě, kterou vandal udělal. Celou věc ale nahlásil na policii.

Poškozený ochranný plot

„Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Neznámému pachateli hrozí v případě dopadení až jeden rok vězení,“ potvrzuje policie Pavla Kofrová.

„Okolo Hřenska máme od roku 2013 asi 2,5 kilometru bariér, které zachytávají menší i větší skalní objekty, zhruba do velikosti malého osobního automobilu,“ popisuje mluvčí parku Tomáš Salov a dodává: „V obci Hřensko už přímo chráníme i ty domy pod skálou.“

Kromě poškozené záchytné sítě se skalní četa parku chystá na odstranění spadlého kamene přímo ve Hřensku. Do sanace nestabilním kamenných bloků investuje park každý rok statisíce, jen oni to bylo kolem 750 tisíc korun.

Spustit audio

Související