Neziskové organizaci K srdci klíč se letos podařilo najít bydlení 10 lidem, kteří žili dlouhodobě na ulici

21. prosinec 2023 09:09

Nezisková organizace K srdci klíč se v Chomutově zabývá pomocí lidem bez domova. Provozuje azylové domy i noclehárnu. V rámci projektu s názvem Housing First našla letos organizace nové bydlení i práci více než desítce lidí, kteří se ocitli na ulici. Ti tak mohou letošní Štědrý den strávit v teple svého domova.

„Bydlíme jako normální lidi. Užili jsme si dost – žili jsme v parku jako bezdomovci. Nejvíc mě to mrzelo kvůli pejskovi, kterého jsme tady tahali sebou po městě,“ vzpomíná na dobu před rokem pan Jiří.

Společně se svou přítelkyní přišli během pandemie o práci. Nemohli platit nájem, a tak přišli i o bydlení. Na ulici skončili krátce poté, co si v útulku vzali psa, aby mu zajistili domov, o který ale později sami přišli. Teď se už těší na Štědrý den. „Pečeme cukroví, zdobíme si stromeček a těšíme se, že si na Vánoce uděláme nějakou pěknou procházku,“ dodává pan Jiří.

V noclehárně trávil loňské Vánoce pan Dominik. Celý život byl řidičem kamionu. Zdravotní problémy mu už ale nedovolují práci vykonávat – začal trpět epilepsií. K srdci klíč mu v rámci projektu Housing First našel malý nájemní byt a Dominik si našel novou práci. „Získal jsem bydlení a práci – jsem maximálně spokojený. Loni touhle dobou jsem byl bez domova – po noclehárnách, ubytovnách a tak dále,“ shrnuje.

Pomáhat lidem bez domova má smysl. Bydlení je základ

Nacházet bydlení lidem, kteří žijí na ulici a kteří chtějí svůj život změnit, má smysl. „Po prvním roce máme 10 úspěšně zabydlených domácností. Nejen, že všichni bydlí, ale daří se jim i v dalších oblastech života, jako je třeba získávání práce,“ konstatuje za organizaci K srdci klíč Kateřina Betáková.

Na rozdíl od jiných projektů pomoci lidem bez domova, nemají v Housing First lidé, kteří získají nájemní byt, žádné povinnosti nad rámec včasného hrazení nájmu.

„To bydlení není ničím podmíněno – je to čistě smlouva n ty nájemce, my v tom vůbec nefigurujeme. Takže pokud ti lidé splní podmínky nájemní smlouvy, mohou bydlet. Ta spolupráce s námi není povinná, často jsou ale ti lidé rádi za další podporu,“ doplňuje Betáková.

V příštím roce by mohlo získat bydlení v Chomutově dalších 10 lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související