Nevíte, kam o víkendu v Ústeckém kraji za kulturou? Nechte se inspirovat

17. srpen 2023 15:00

Přemýšlíte, kam o víkendu vyrazit za kulturou? Mohl by vám zachutnat Chlumecký guláš nebo můžete nahlédnout pod pokličku prastarých lesních řemesel u Dolského mlýna či si užít slavnosti v Oseku.

Sobota 19. srpna

Už v pátek startuje 35. ročník festivalu trampské, folk, country a bluegrassové hudby v zámeckém parku v Chlumci u Ústí nad Labem. V sobotu od 13 hodin zahrají a zazpívají skupiny Cop, Náplava, Prospekt, Country sisters, Jindra Kejak a další. Moderuje Jiří Balvan Balej, jsou připravené atrakce pro děti i ukázky historických vojenských vozidel.

U Dolského mlýna nedaleko Jetřichovic budou po celý týden k vidění Dny lesních řemesel. Postupně se tam vystřídají ukázky řemesel jako je výroba dřevěného uhlí, potaše, dehtu a také skla, tavba železné rudy, pečení chleba v peci a drátenictví.

V Oseku slaví 19. srpna 110. výročí povýšení obce na město. Oslavy začnou v 10 hodin, průvod projde městem a dojde do kláštera, kde už bude pouť, dudácká kapela, šermíři ze skupiny Briganti. Od 18 hodin pak zahraje skupina Laura a její tygři a vystoupí i Kamil Střihavka s kapelou.

Tango

Už od pátku se v Teplicích U Císařských lázní koná Teplický Tango Termál, čtvrtý ročník letního víkendu plného argentinského tanga a relaxace! Nechte se okouzlit noblesním prostorem, k tanci přímo stvořeným parketem a energií nabitou hudbou.

Jiná hudba rozezní v sobotu varhany ve Františkánském klášteře v Kadani – v 18 hodin začne další koncert Dvořákova festivalu. Na varhany zahraje Petr Hostinský a slavné sopránové árie přednese Tereza Mátlová.

Po celý víkend je živo i v Březně na Chomutovsku, kde se koná Březenská pouť. Zažijete historický průvod městem, uvidíte v akci šermíře a chybět nebude ani středověká hudba. Připravený je ale i další program, jako třeba ukázka výcviku služebních psů, bublinová show pro děti nebo divadlo.

A ještě jednou Kadaň: najde se kokain v hostinci Grüner Baum? To je otázka, kterou zodpovíte při detektivní únikové hře v muzeu v Kadani, začátek je 19. srpna ve 13 hodin.

Rumburk - střed města

Velkou slávu mají v sobotu naplánovanou i v Rumburku – v 10 hodin to zahájí průvod městem a v pestrém programu vystoupí například Kamil Střihavka, Richard Müller, skupina Holki, Vojta Nedvěd a Tie break a další. Součástí programu je i vzpomínkový koncert Remember Karel Kryl, přehlídka autoveteránů, atrakce pro děti a poprvé si tu můžete koupit mince, které připomínají 725. výročí první písemné zmínky o Rumburku.

Celý den bude 19. srpna zábava také v Úštěku – na tradičním Historickém jarmarku. Představí se řemeslníci, kejklíři, loutkáři, muzikanti s dobovou hudbou a všechno zakončí slavnostní ohňostroj.

V úštěcké synagoze pak začíná v 18 hodin koncert skupiny Mackie Messer Klezmer Bandu s židovskými písněmi ze střední a východní Evropy.

Jestli máte rádi trochu strašení, pak zavítejte od 20 hodin do Žatce na noční prohlídku Mederova domu. Čeká vás kostýmovaná prohlídka a strašit se bude až do půlnoci.

Neděle 20. srpna

Dolský mlýn nedaleko Jetřichovic pokračuje v předvádění lesních řemesel – od neděle je v provozu dehtařská pec a pekařská pec, uvidíte i milíře na pálení dřevěného uhlí. Dny lesních řemesel pokračují u Dolského mlýna až do 27. srpna.

Dny lesních řemesel 2021

Ve znamení tří T to v neděli vrcholí v Teplicích U Císařských lázní – Teplický Tango Termál. Pod tímto názvem se skrývá čtvrtý ročník letního víkendu plného argentinského tanga a relaxace! Nechte se okouzlit noblesním prostorem, k tanci přímo stvořeným parketem a energií nabitou hudbou.

V Oseku pokračují Osecké slavnosti – už v 9 hodin je zahájí představení Divadla z bedny, odpoledne zahraje Brass Band a Krušnohorská dudácká muzika. Po celý den budou otevřené stánky a řemeslný trh, objeví se chůdaři a žongléři, bude věštírna a řada pouťových atrakcí. V areálu chovatelů je výstava drobného zvířectva a taky bohatá tombola a zdaleka to není vše, co vás v Oseku čeká.

Živo bude i v Březně na Chomutovsku, kde už od 9.30 pokračuje Březenská pouť. Po kostýmovaném průvodu přijde na řadu bohatý program: historický šerm skupiny Artus Thor, sokolníci, fakír, kouzelnická show, divadlo, flašinetář, piráti a mnoho dalšího. Ve 14 hodin zazpívá Heidi Janků, v 17 hodin vystoupí kapela No Name a pak ještě kapela Mustafo. Na závěr vás čeká ohňová a světelná show.

Zámek Velké Březno

Areál Benedikt v Mostě láká na o dost klidnější program – na 15. hodinu zve na Odpolední čaje nejen pro seniory – k tanci, poslechu i pohodě zahraje country skupina Stará sešlost.

Koncert hebrejských písní začne 20. srpna ve 14 hodin v kapli Mistra Jana Husa v Peruci na Lounsku. Zpívat bude Dana Krausová, klavírní doprovod obstará Ladislav Vrchota.

A jaká by to byla neděle bez pohádky – na zámku ve Velkém Březně ve 14 hodin začne pohádka o Červené Karkulce v podání loutkového divadla Krajánek z Domu dětí a mládeže v Děčíně.

Spustit audio