Nemocnice v Žatci obnoví plný provoz dětského oddělení, porodnice však zůstává zavřená

15. únor 2019

Nemocnice v Žatci po devíti měsících obnoví plný provoz dětského oddělení včetně lůžkové části. Toto oddělení přerušilo činnost loni v květnu kvůli odchodu několika lékařů, za které delší dobu nebyla náhrada. Až teď se podařilo doplnit stav odborných lékařů na potřebný počet.

Lůžková část dětského oddělení začne znovu fungovat od 1. března. To znamená, že žatecká nemocnice opět bude moci přijímat malé pacienty i k hospitalizaci.

Celé dětské oddělení zcela přerušilo činnost loni v květnu kvůli náhlému odchodu jedné z lékařek. Od září potom nastoupil nový primář a dětské oddělení mohlo obnovit činnost alespoň zatím jen částečně – v oblasti ambulantní péče a ošetření.

Žatecká nemocnice

Teď jsou na oddělení tři odborní lékaři a od března nastoupí čtvrtá paní doktorka. Díky tomu se bude moci obnovit i lůžková péče.

„Primářem dětského oddělení je lékař Jiří Biolek, který oddělení vede už od září. Stále se, ve spolupráci s vedením nemocnice, snažil obnovit plný provoz. Je to uznávaný pediatr v Ústeckém kraji i celé České republice. Dříve pracoval jako primář v nemocnici v Mostě,“ řekl ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Žatecká porodnice zatím svůj provoz neobnoví

S dětským oddělením loni v Žatci přerušila činnost i porodnice, ta ale zatím provoz neobnoví. Činnost ukončila ze stejného důvodu – kvůli nedostatku lékařů. V případě tohoto oddělení se ale náhradu zatím najít nepodařilo, a tak se ani v příštích měsících děti v Žatci rodit nebudou.

Maminky z Lounska a Žatecka proto musí jezdit k porodům už skoro rok do jiných měst v okolí – například do Mostu, Chomutova, Kadaně, Slaného nebo Kladna.

Město Žatec přitom má přibližně 20 tisíc obyvatel a fungující nemocnici, ale miminka se v ní nerodí.

„Na porod se připravuji už několik měsíců, četla jsem různé články a recenze maminek, které rodily v Mostě, Chomutově, Kadani, a srovnávala jsem. Kdyby žateckou porodnici nezavřeli, určitě bych rodila zase v Žatci, byla jsem spokojena s personálem i přístupem při prvním porodu,“ říká mladá maminka Jana Čataiová ze Želče u Žatce.

Svou první dceru přivedla na svět před sedmi roky v Žatci, ale druhou dceru, která má termín v březnu, bude muset rodit jinde.

Budoucnost žatecké porodnice je ve hvězdách

Obnovení provozu porodnice v Žatci na rozdíl od lůžkové části dětského oddělení se v letošním roce nepřipravuje.

„Znovuotevření porodnice je jen teoretickou záležitostí. Závisí to na rozsáhlém doplnění týmu lékařů a personálu, což se v současné době zdá nereálné. Pro zdravotní péči ve spádové oblasti to není žádné riziko, v dojezdové vzdálenosti je porodnic hned několik, takže se nemusí rodičky bát, že by o ně nebylo postaráno,“ potvrdil ředitel nemocnice Jindřich Zetek.

Lůžkové oddělení gynekologie je ale podle ředitele normálně v provozu a stoupá i počet jeho operačních výkonů. Maminky k porodům ale nadále posílají lékaři do jiných měst.

O zachování porodnice se snažily bojovat i různá občanská sdružení a instituce v Žatci, například Rodinné centrum Sedmikráska.

Jeho snahu popisuje vedoucí centra Michaela Hradcová: „Jednali jsme i v senátu, různě lobbovali. Je to průšvih pro město – bojím se, aby nám neodcházeli mladí lidé. Pokud bychom mohli nějak pomoci, klidně pomůžeme, aby porodnice zůstala.“

Občanské spolky však lékaře a jejich ochotu pracovat v Žatci nezajistí. Další osud porodnice v Žatci tak zůstává nejistý.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související