Město Žatec usiluje o zápis na seznam UNESCO. Bylo by první v Ústeckém kraji

18. říjen 2017

Ústecký kraj zatím nemá žádnou památku, která by byla na seznamu světového dědictví UNESCO. Na tom, aby se to změnilo, pracuje Žatec. Město se snaží prosadit chmelařskou historii a památky s ní spojené.

Jednou z památek, které by se mohly na seznam UNESCO dostat, je i bývalý Dreherův pivovar, který byl na začátku 20. století největším ve Střední Evropě. V areálu, který zaujme fasádami z červených cihel v současnosti, působí tři firmy – ty jsou ale případně ochotné svůj majetek prodat.

Město Žatec pracuje na tom, aby našlo investora, který by pomohl chátrající neorenesanční stavbu opravit. Podle starostky Žatce Zdeňky Hamousové by mohlo případné zapsání do UNESCO také pomoci, hodnotící komisařka z Mezinárodní rady památek a sídel už město navštívila.

Dreherův pivovar

„Ta návštěva byla opravdu intenzivní. Celý týden jsme měli po minutách naplánovaný. Probíhalo to tak, že nejdřív hodnotitel UNESCO musel seznámit s městem jako takovým. Představovali jsme tedy nominovaný statek, ochranné pásmo, hodnotu toho statku a jeho jedinečnost – to bylo velmi důležité,“ vysvětluje žatecká starostka.

Zdeňka Hamousová věří v to, že je Žatec na dobré cestě: „Hodnotitel odjíždí ze Žatce s tím, že nebude mít negativní hodnocení vůči zapisovanému statku. Ale zdůrazňuji: je to jen jeden z mnoha hodnotitelů.“

Dalším krokem bude návštěva zástupců vlády a Žatce v Centru světového dědictví v Paříži na konci listopadu. Finální vyhodnocení je naplánované na červenec příštího roku.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio