Někteří tepličtí bezdomovci uklízejí veřejná prostranství. Nově za to mohou dostat stokorunovou stravenku

26. srpen 2022 09:21

Jsou špinaví, opilí, zapáchají, dělají nepořádek a obtěžují kolemjdoucí. Tak by se daly shrnout výtky obyvatel Teplic k bezdomovcům, které se čas od času objevují. Lidem bez domova ve městě pomáhá nezisková organizace Květina. Součástí práce s nimi jsou i úklidové brigády.

Aktuálně můžete skupinu bezdomovců potkat jednou týdně v Řetenickém lesoparku, kde čistí betonovou cestu od hlíny a listí.

„Přišla spousta lidí, takže mi ještě chybí dvě lopaty nebo košťata. Lopatami se odhazuje hlína z betonu a košťaty se to pak zametá dočista,“ popsal Tomáš Vejražka z Květiny, který práci organizuje.

Zhruba 15 brigádníků se mezi sebou mezitím domluvila, že si budou nářadí půjčovat.

Za hodinu úklidu cesty v Řetenickém lesoparku dostanou bezdomovci stokorunovou stravenku

„Já osobně jsem milovník přírody a zvířat, takže mě to nějak obohacuje, když se mohu zapojit do takových akcí, které jsou nějak prospěšné pro lidi,“ uvedl jeden z těch, kteří se do úklidu lesoparku zapojili. Připustil ale také, že uklízí i kvůli odměně.

Práci v Řetenickém lesoparku si organizace Květina domluvila s městem. „Tím, že se aktivně zapojí do úklidu veřejného prostranství, obdrží za hodinu práce stokorunovou stravenku na potraviny,“ přibližuje ředitelka neziskové organizace Květina Barbora Bočková.

Pokud se spolupráce s městem a úklid za stravenku osvědčí, má už magistrát vytipovaná další místa.

Bezdomovce, kteří dělají nepořádek, se pak strážníci snaží přimět, aby ho uklidili.

„Je to úzká skupinka lidí, u kterých je to problém. U drtivé většiny vidíte, že si to po sobě uklidí, nebo ani ten bordel nedělají. Někdy si všimnete, že tam jsou a je kolem nich naprostý pořádek,“ popsal zkušenosti strážníků ředitel městské policie Michal Chrdle.

Spustit audio

Související