Některé sociální služby v Ústeckém kraji bojují s nedostatkem peněz na provoz

9. květen 2022 09:00

Někteří provozovatelé sociálních služeb v Ústeckém kraji se obávají budoucnosti. Region totiž dostal od státu zhruba o miliardu korun méně, než by bylo potřeba. Problémů se tak bojí například obecně prospěšná společnost Helias, která se stará o děti a dospělé s autismem. Na letošní rok dostala jen třetinu peněz, o které žádala.

„Počítám, že bychom s tím vydrželi tak čtvrt roku. V současné době jsme dostali určité části finanční dotace, už jsem musela si i vyžádat určitou pomoc, takzvaný vklad, abych ho pak zase vrátila, protože bych jinak neměla ani na mzdy,“ vysvětluje problémy obecně prospěšné společnosti Helias ředitelka Drahomíra Brožová.

Sociální služba nabízí osobní asistenci a denní stacionář pro děti a dospělé s poruchou autistického spektra. Kvůli nedostatku peněz teď podle ředitelky reálně hrozí problémy. Služba je navíc na Ústecku ojedinělá a v případě omezení provozu by tak velmi chyběla.

„Těch 74 klientů, které máme, tak ti by byli bezprizorní. Nehledě na to, že alespoň jeden z jejich rodičů by musel skončit v práci, protože to je 24hodinová péče o dítě. Myslím si, že by ta situace byla hodně nepříjemná pro všechny,“ dodává Brožová.

Na financování sociálních služeb v kraji chybí miliarda

Ústecký kraj dostal od státu na provoz sociálních služeb v tomto roce 1,8 miliardy korun. Požadavky ale byly o miliardu vyšší.

Nedostatek peněz zmírnilo zvýšení úhrad v lůžkových zařízeních a částečné financování některých služeb z evropských dotací. Problémy Heliasu nejsou podle náměstka ústeckého hejtmana Jiřího Kulhánka z ODS ojedinělé.

„Poté, co ty sociální služby dostaly tu informaci o tom, co dostanou na celý rok, tak se mi samozřejmě začínají ozývat – volají, píšou. Pořád přijímám nějaké návštěvy a vykládám jim, jak to bude,“ konstatoval Kulhánek.

Náměstek chce o dofinancování sociálních služeb jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí. Jak při nedávné návštěvě Ústí nad Labem uvedla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová z KDU-ČSL, na financování sociálních služeb se mají více podílet i samosprávy.

„Kraje by měly také reagovat na to, aby i ony navyšovaly částky, které jdou na sociální služby, a totéž obce – protože ani ty se toho zatím nechápou s plnou zodpovědností,“ dodala Odstrčilová.

Podle náměstka Kulhánka ale kraj peníze na provoz služeb dává.

Financování sociálních služeb by mohla změnit novela zákona, kterou MPSV připravuje. V platnosti by měla být od poloviny roku 2024.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související