V Ústeckém kraji zatím chybí sociální služby pro rodiny dětí s autismem, upozorňuje na to iniciativa Pomozte nám z PASTi

28. duben 2022 15:19

Podle zástupců iniciativy s názvem Pomozte nám z PASTi je v Ústeckém kraji nedostatek sociálních služeb pro autistické děti a dospělé. Stáli by například o takzvaná krizová nebo odlehčovací lůžka. Na veřejné debatě, která se konala 27. dubna, padnul od hejtmanství příslib jejich rozšíření. Většímu rozvoji sociálních služeb pro osoby s autismem ale prý brání nedostatek peněz.

„Krizová lůžka jsou naprostá priorita – my tady nemůžeme na krizové lůžko čekat pět let,“ uvedla při veřejné debatě s ohledem na plány Ústeckého kraje ředitelka ústecké speciální základní a praktické školy Martina Brhelová.

Nedostatek sociálních služeb teď suplojí částečně speciální školy

Podle ní supluje právě školské zařízení nedostatek sociálních služeb pro děti s autismem. „Chceme, aby se ti rodiče vrátili do procesu, aby žili a normálně fungovali. Tak my si ty děti vezmeme v 6:30 a vracíme je v 16:00. Ale ty tři hodiny odpoledne už máme problém, protože ten systém už by měl být nahrazen nějakými těmi sociálními, nám tam ale zůstává většina těch dětí,“ vysvětluje Brhelová.

Podle Hany Kolenaté z iniciativy Pomozte nám z PASTi je potřeba, aby sociální služby pro lidi s autismem vznikly napříč Ústeckým krajem. „Abychom už měli konkrétní informace o konkrétních službách s konkrétními počty míst, a abychom věděli, co můžeme žádat za pomoc,“ shrnula Kolenatá.

Péče o děti s autismem je totiž náročná a mnohdy znamená pro jednoho z rodičů odchod ze zaměstnání, kvůli péči o potomka.

„Je to hodně psychicky i fyzicky náročné, protože tím, jak se neumí vyjadřovat a nejsou schopni toho sociálního kontaktu, tak jste velice omezeni,“ vysvětluje Hana Kolenatá.

Kraje nemají na provoz sociálních služeb dost peněz

Ústecký kraj si teď nechává zpracovat analýzu potřebnosti konkrétních sociálních služeb.

„Tak, abychom opravdu v druhé polovině roku věděli, v rámci jakého regionu se na jaké služby zaměřit. Budeme se snažit vyjednávat tak, aby od roku 2023 už nějaké kapacity vznikly,“ uvedla při veřejné debatě Veronika Libišová z krajského odboru sociálních věcí.

Záměry kraje podle ní naráží na nedostatek peněz. Poskytovatelé sociálních služeb v regionu vyčíslili požadavky na letošní provoz na 2,8 miliardy korun. Kraj na to dostal od státu o miliardu korun méně.

Podle náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislavy Odstrčilové z KDU-ČSL se mají na financování podílet i samosprávy.

„Kraje by měly také reagovat na to, aby i ony navyšovaly částky, které jdou na sociální služby. Totéž platí pro obce, protože ani ty se toho nechápou s tou plnou zodpovědností, jak by měly,“ uvedla náměstkyně ministra Odstrčilová s tím, že stát chystá změnu systému financování sociálních služeb.

Novela by mohla platit od poloviny roku 2024.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související