Některé radnice na Mostecku pořádají potravinové sbírky pro oblasti zasažené ničivou povodní

17. září 2024 14:32

V některých městech na Mostecku se konají potravinové sbírky. Trvanlivé potraviny a balená voda pak poputují prostřednictvím Potravinové banky Ústeckého kraje do oblastí zasažených povodní.

Lidé mohou přispět do sbírky například v městské knihovně v Lomu u Mostu a trvanlivé potraviny mohou přinášet až do čtvrtka 19. září do hasičské zbrojnice v Meziboří u Litvínova.

Sbírku vyhlásil i magistrát v Mostě. Marie Košuličová s manželem přinesli svůj příspěvek do sbírky už krátce po deváté hodině. „Je to neštěstí, nechtěla bych být v té situaci, tak proto jsme také něco přinesli – hlavně pití, těstoviny, polévky v prášcích a tak,“ vysvětluje.

Potravinová sbírka Most

Plný přepravní vozík potravinové pomoci přivezl na mostecký magistrát Živko Iliev. „Přivezl jsem vodu a čistící prostředky. Musí se pomáhat,“ shrnul lakonicky.

Každá pomoc se počítá

Filip Fiala se u sbírky stavil cestou do práce. Nakoupil karton oplatek pro děti. „Včera jsem se paní ptal, co je nejvíc potřeba. Říkala, že dětská výživa a něco pro děti,“ vysvětluje.

Potravinová sbírka potrvá v přízemí mosteckého magistrátu až do odvolání. Dětský koutek se proto změnil v provizorní sklad. „Lidé tu pomoc mohou nosit do přízemí budovy mosteckého magistrátu v běžné provozní době až do odvolání. Ta pomoc odtud pak poputuje do Potravinové banky Ústeckého kraje,“ doplňuje mluvčí města Klára Vydrová.

Teď jsou potřeba trvanlivé potraviny a balená voda, brzy to ale bude desinfekce

Podle výkonné ředitelky Potravinové banky Andrey Marksové jednotliví lidé i instituce plní sklady humanitární pomoci už od neděle.

„Ta vlna solidarity je obrovská. Náš sklad teď funguje jako mezisklad – od nás ty dary od lidí pak poputují do centrálního skladu v Dubči, odtamtud pak do těch oblastí, které jsou zasažené povodněmi,“ popisuje Marksová.

Nejžádanější jsou podle ní neperlivé balené vody, masové konzervy a další trvanlivé potraviny. V příštím týdnu pak budou zapotřebí desinfekční a čistící prostředky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související