Některé obce na Děčínsku mají stále problém s vodou. Některým lidem ji musí dovážet cisterny

20. listopad 2020 09:00

Některá města a obce na Děčínsku mají i přes deštivý konec léta a podzim problém s vodou. Cisterny zapůjčené ze státních hmotných rezerv stále jezdí třeba v Jiříkově nebo Dolní Poustevně.  V okrajových částech obce chybí vodovod a studny jsou stále vyschlé.

„Peru, tak pořád musím lítat pro vodu. Sice to je hezký, že mám cisternu hned u domu, ale jsou tu i jiní,“ konstatuje Vlasta Ptáčková z Dolní Poustevny. Ve čtvrti Karlín, kde žije, je bez vody asi 50 lidí. „Už 3 roky jsme na podzim bez vody. Letos už brzy – v srpnu. Takže jsem odkázaná na cisternu,“ dodává.

„Ty studny, studánky a prameny nám vysychají, takže můžeme začít uvažovat o nějakém vodovodním řadu, že bychom začali projektovat, ale to není otázka dní ani měsíců,“ vysvětluje starosta Dolní Poustevny Robert Holec.

„Cisternu máme půjčenou už od června letošního roku. Věděli jsme, že ten problém přijde, takže jsme byli připraveni a v době, kdy občané zavolali, že došla voda, tak jsme ji hned přistavili,“ dodává Holec.

Někde zvažují nákup vlastní cisterny na pitnou vodu

Zapůjčenou cisternu ze státních hmotných rezerv má i Rumburk. „Máme tu oblasti, kde je vody málo,“ říká starosta Lumír Kus z hnutí ANO a pokračuje: „Navíc v té jedné oblasti pak chtěli rybáři vypustit rybník, aby mohli vylovit kapry. A my jim to tři roky kvůli suchu zakazujeme.“

Rumburk chce cisternu v dohledné době vrátit. „Od diakonie jsme dostali nějaké dotace, tak část z nich použijeme na nákup vlastní cisterny na pitnou vodu,“ potvrzuje Kus.

Cisternu má ještě půjčenou Jiříkov. Tam je dlouhodobě problém v části Filipov. Od příštího měsíce by ale měli mít tamní obyvatelé možnost jezdit si pro vodu k novému vrtu. Je 30 metrů hluboký a město za něj zaplatilo 120 tisíc korun.

Spustit audio

Související