Některá města a obce v Ústeckém kraji požádaly stát o peníze na rozšíření ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky

20. květen 2022 15:09

Ve Vejprtech na Chomutovsku žije aktuálně 80 běženců z Ukrajiny. Malé krušnohorské město na hranici s Německem jim nabídlo obecní byty, kterých má ale málo. Radnice proto požádala o dotaci na opravu dvou velkých bytů. Do nich by se po rekonstrukci mohlo nastěhovat 12 ukrajinských žen s dětmi.

„Na území Vejprt je momentálně 80 lidí – není to nic, co bychom nezvládli,“ vyčíslila počet uprchlíků z Ukrajiny Jaroslava Výborná, úřednice, která má na starosti dotace na místní radnici.

Město požádalo ministerstvo pro místní rozvoj o téměř 1,5 milionu korun na opravu dvou bytů. Nastěhovat by se do nich měly ukrajinské matky s dětmi.

„Je to dům, kde jsou dva poměrně veliké byty. Ten dům je momentálně neobyvatelný. Ty peníze jsou určeny na rekonstrukci těch dvou bytů, kde bychom byli schopni ubytovat zhruba 12 lidí – dvě rodiny po šesti lidech,“ vysvětlila Výborná.

Město má obecní byty, které už běžencům z Ukrajiny, kteří se ocitli v nouzi, nabídlo. Zájemci z řad místních teď musí počkat.

„Nemáme žádný volný byt, protože jsme je poskytli ukrajinským uprchlíkům. K včerejšímu dni máme 22 žádostí o byt tady ve Vejprtech od místních občanů nebo od lidí z okolí,“ shrnuje místostarosta  Vlastimír Volín za Starosty a nezávislé.

V budoucnu by rekonstruované byty mohly sloužit sociálně slabým

V případě, že se převážně matky s dětmi na Ukrajinu po čase vrátí, budou mít Vejprty pro nově zrekonstruované byty využití. „Můžeme to využít zároveň jako sociální byty pro sociálně slabé občany,“ říká místostarosta Vlastimír Volín.

Vejprty si v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky požádaly o dotaci i na ministerstvu vnitra. 900 000 korun chce město využít na kurzy českého jazyka i na pořádání akcí, které pomohou začlenit komunitu uprchlíků do běžného života ve městě.

Kromě ubytování se Vejprty snaží najít uprchlíkům také práci. To v horském městečku, kde městská správa sociálních služeb spravuje 15 budov domovů pro seniory, není až zas takový problém. „Městská správa sociálních služeb jako příspěvková organizace města nabídla zhruba 12 pracovních míst na různých pozicích v městské správě sociálních služeb,“ přiblížil Vlastimír Volín.

Podle dat ministerstva pro místní rozvoj o dotaci na opravu a rozšíření ubytování pro ukrajinské běžence požádaly také Malečov na Ústecku nebo Hejnice, Cvikov a Zákupy v Libereckém kraji.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související