Několik desítek nadšenců stanovalo o víkendu pod Vlčí horou u Krásné Lípy

13. leden 2019

Nejsevernější zimní stanování se koná celý víkend v Krásné Lípě na Děčínsku. Pořádá ho Klub českých turistů. Letos si muselo několik desítek účastníků místa pro stany vyhrabat ve sněhu – v Krásné Lípě je ho kolem 30 centimetrů.

Dostat se letos k místu tábořiště nebylo pro účastníky vůbec lehké. Před pár dny totiž napadlo v Krásné Lípě skoro 30 centimetrů sněhu a k tábořišti na Kamenné horce se dalo autem dostat jen s obtížemi.

Je taky půl metru sněhu, místy i 60 čísel, můžeme být rádi, že je sníh. Několik let tady žádný sníh nebyl,“ říká Jirka Semerád z Litoměřic, který je na zimním stanování po patnácté.

Zimní tábořiště je letos kolem rozestavěné kolem budovy místní organizace ochránců přírody. Ti, kdo by nechtěli trávit noc venku se tu mohou pohodlně vyspat uvnitř.

Chlapy spěj venku, někteří sebou mají ženský, co venku spát nechtějí – ty pak mají možnost spát tady na chatě. Tahle akce je pro všechny kategorie, i pro děti,“ říká Jitka Peterková, která na základně plní funkci výčepní.

„Už mnoho let sem jezdí taky taková parta z Prahy, hluchoněmí – minimálně tři, někdy jezdí i se ženami. Táboří s námi minimálně 10, 15 let,“ popisuje ne úplně tradiční účastníky akce předseda krásnolipského klubu turistů Václav Hieke.

Účastníci stanování vyráží celý víkend na výlety, třeba na nedalekou rozhledu Vlčí Horu nebo rumburský Dymník. Někteří míří k pramenům Křinice nebo do Kyjovského údolí.

Organizované zimní stanování má v Čechách už dlouholetou tradici. To vůbec první se uskutečnilo v roce 1962 na Klíči u Nového Boru.

autor: dap
Spustit audio

Související