Největší šváb v Česku žije v Chabařovicích

15. březen 2017

Největší šváb v Česku bydlí v Chabařovicích! Svou délkou 99,3 mm a váhou 33,6 gramu je podle oficiálního měření pelhřimovské agentury Dobrý den největším švábem v celé České republice. Je to samička druhu Macropanesthia rhinoceros a české jméno dosud nemá.

U nás žije ze všech dosud poznaných 3 500 druhů švábů pouze 5 původních a 6 zavlečených, další druhy najdete jen v boxech chovatelů. Maxišváb, přesněji řečeno maxišvábice, žije u Miloše Marka v Chabařovicích.

Švábi jako koníček

Švábi jako chovatelský program učarovali Miloši Markovi už na střední škole. První, který se mu líbil, byl český šváb velkokřídlý. Dnes už má těch druhů více než sto a jejich boxy zabírají celý jeden pokoj.

Maxišváb - certifikát

Tvrdí se, že šváb přežije bez potravy týdny, ale Miloš Marek to nezkouší – jeho švábi dostávají krmení pravidelně jednou nebo dvakrát týdně. Nejsou vybíraví – mají rádi šťavnaté ovoce, z kterého si berou i tekutinu, například jablko nebo meloun a nepohrdnou ani kouskem suchého pečiva, psími granulemi, piškoty nebo listím.

Traduje se také, že šváb přežije až třistakrát vyšší radioaktivní zátěž než člověk. Ucelená vědecká studie na toto téma ale zatím není.

Spustit audio