Nejstarší SDH v České republice najdete v České Kamenici

5. únor 2016
Dobráci roku

Dobrovolní hasiči z České Kamenice letos v květnu oslaví 160. narozeniny. „Původně jsme byli součástí německé Třetí říše, takže nejsme nejstarší český sbor v pravém slova smyslu, ale nejstarší na území republiky jsme,“ vysvětluje Tomáš Kohout, náměstek starosty kamenického sboru.

Tamní Dobráci se setkávají v bývalém zámečku. Každé úterý se scházejí i mladí hasiči. „Snad už letos budeme i soutěžit,“ doufá Františka Levá, která s kamarádkou k hasičům dochází už dva roky. „Zatím nebylo dost mladých. Letos je jich deset, takže na jaře začneme trénovat požární útok a snad dojde i na soutěže,“ vysvětluje vedoucí mladých hasičů Jiří Severýn.

Kvůli naší návštěvě vyjela zásahová Tatra na dvůr, a tak toho hasičská mládež využila a seznámila se s jejím vybavením.

„Dříve jsme měli i sedmdesát zásahů ročně. V posledních letech tu ale hoří málo,“ říká skoro smutně náměstek starosty. Ani přípravu ovšem českokameničtí dobrovolní hasiči nezanedbávají. Pravidelně se účastní mezinárodního cvičení Rescue patrol.

Ani zábavě se kameničtí nebrání. Sice nepořádají hasičský bál, ale s technikou se účastní všech důležitých akcí ve městě a okolí. „Hlavně děti milují nastříkanou pěnu, ve které mohou řádit,“ říká starosta a s úsměvem dodává, že maminky těch dětí už z jejich bílé nadílky takovou radost nemívají.

Z čeho ale budou mít radost všichni, je chystaná oslava 160. výročí založení sboru. Proběhne 21. května na náměstí v České Kamenici.

Poslechněte si víc dnes po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli 7. února na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM.

Dobrovolné hasiče z České Kamenice můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 12. února 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)KAMENICE na číslo 900 11 04.

A kam se vydáme příští týden? Podíváme se za dobrovolnými hasiči do Příchovic v Jizerských horách! Jejich medailonek odvysíláme v pátek 12. února po 15. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.