Nejméně čtyři města na Děčínsku plánují nákup radarů. Přestupky bude zpracovávat magistrát v Děčíně

23. říjen 2023 09:51

Čtyři města na Děčínsku si plánují pořídit radary na měření rychlosti hlavně kvůli zklidnění dopravy v obydlených částech nebo na výpadovkách. Měřit rychlost chce Rumburk, Varnsdorf, Česká Kamenice i Děčín. Města už mají většinou vyjednané s dopravním inspektorátem policie, kam radary umístí.

Například v Rumburku se chtějí podle starosty Martina Hýbla ze sdružení ANO zaměřit na výpadovky města, kde řidiči často překračují rychlost. Stěžují si na to hlavně obyvatelé, kteří v lokalitách žijí. Radnice ale nedostala od policie povolení na měření na všech, podle Hýbla, nejvíc problémových místech. Město má aktuálně jeden mobilní radar a má připraveno několik projektů na měřící stanice, mezi kterými by radar putoval a působil tak jako prevence.

Úsekové měření by rád zavedl také sousední Varnsdorf – vedení města navrhovalo 15 míst, kde by se mohla rychlost měřit, policie ale vydala souhlas jen s šesti z nich.

Na výpadovkách na Děčín a na Lísku nebo v Huníkově pak plánuje umístit radary i Česká Kamenice. Na vytipování míst, kde si řidiči s dodržováním rychlosti hlavu příliš nelámou, spolupracovalo město s dopravní fakultou ČVUT v Děčíně.

Přestupky z radarových měření ve zmiňovaným městech bude zpracovávat magistrát v Děčíně. Na tuhle situaci se město už nějakou dobu připravuje.

„Někdy v polovině příštího roku už bude možné zpracovávat co nejvíc automatizovaně tyto přestupky. Musí se připravit smlouvy s Českou poštou o nějakém automatizovaném rozesílání a podobně a musíme také přijmout nějaké lidi. I u nás pak s největší pravděpodobností bude jedno úsekové měření, a to zřejmě na Teplické ulici v Bynově,“ upřesnil to náměstek primátora Ondřej Smíšek ze sdružení Náš Děčín.

Spustit audio

Související