Nejen láska, ale i zdraví prochází žaludkem. Jídlo by proto mělo být pestré a vyvážené

Vyvážený a pestrý jídelníček je základem zdravého a udržitelného životního stylu. Podle odbornice na výživu Veroniky Hájkové je důležité začít vařit jídlo z lokálních a sezónních potravin, příliš se neomezovat a jíst všeho s mírou.

Lidé jsou v dnešní době převážně zvyklí na donáškové jídlo nebo polotovary. To ale našemu tělu neprospívá – v takových pokrmech jsou nezdravé konzervanty a další látky, které mají uchovat jídlo čerstvé po delší dobu.

Proto je důležité začít vařit ze skutečných surovin a potravin. „Vrátit se k plotně, vyhradit si čas na vaření a začít vařit skutečné pokrmy,“ to je rada Veroniky Hájkové, odbornice na výživu.

Všeho s mírou

Důležité je najít si takovou stravu, která nám bude vyhovovat. Extrémní životní styly nejsou dlouho udržitelné.

„I já, jako výživová poradkyně, jsem zastáncem hesla Všeho s mírou,“ říká Hájková a dodává, že bychom si měli najít takovou cestu, která nám vyhovuje a která přitom našemu tělu prospívá.

Měli bychom ale myslet především na to, že jídlo má být vyvážené a pestré. Podle specialistky není dobré jíst stereotypně. „Pokud máte rádi k snídani kaše, bylo by dobré je obměňovat. Tím myslím, že byste si měli dát jednou vločkovou kaši, podruhé třeba jáhlovou,“ doporučuje Hájková a dodává, že u vloček je dobré den předem si je namočit, například do mléka nebo rostlinného mléka, aby vznikla fermentace, díky které je pak lépe strávíme.

Divoké vaření

Veronika Hájková ráda využívá sezónní nabídky z přírody, které se snaží zakomponovat do jídelníčku, „Když se proběhnete po pastvinách, najdete tam šípky, hlohy, různé další bylinky – to všechno se dá zpracovat a použít v kuchyni,“ doporučuje. Platí to podle ní přitom nejen o bylinkách, ale také o sezónním ovoci a zelenině. I těchto surovin totiž lidé v dnešní době konzumují málo.

autoři: Milan Král , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související