Nejen láska, ale i zdraví prochází žaludkem. Jídlo by proto mělo být pestré a vyvážené
Vyvážený a pestrý jídelníček je základem zdravého a udržitelného životního stylu. Podle odbornice na výživu Veroniky Hájkové je důležité začít vařit jídlo z lokálních a sezónních potravin, příliš se neomezovat a jíst všeho s mírou.
Lidé jsou v dnešní době převážně zvyklí na donáškové jídlo nebo polotovary. To ale našemu tělu neprospívá – v takových pokrmech jsou nezdravé konzervanty a další látky, které mají uchovat jídlo čerstvé po delší dobu.
Proto je důležité začít vařit ze skutečných surovin a potravin. „Vrátit se k plotně, vyhradit si čas na vaření a začít vařit skutečné pokrmy,“ to je rada Veroniky Hájkové, odbornice na výživu.
Všeho s mírou
Důležité je najít si takovou stravu, která nám bude vyhovovat. Extrémní životní styly nejsou dlouho udržitelné.
„I já, jako výživová poradkyně, jsem zastáncem hesla Všeho s mírou,“ říká Hájková a dodává, že bychom si měli najít takovou cestu, která nám vyhovuje a která přitom našemu tělu prospívá.
Měli bychom ale myslet především na to, že jídlo má být vyvážené a pestré. Podle specialistky není dobré jíst stereotypně. „Pokud máte rádi k snídani kaše, bylo by dobré je obměňovat. Tím myslím, že byste si měli dát jednou vločkovou kaši, podruhé třeba jáhlovou,“ doporučuje Hájková a dodává, že u vloček je dobré den předem si je namočit, například do mléka nebo rostlinného mléka, aby vznikla fermentace, díky které je pak lépe strávíme.
Divoké vaření
Veronika Hájková ráda využívá sezónní nabídky z přírody, které se snaží zakomponovat do jídelníčku, „Když se proběhnete po pastvinách, najdete tam šípky, hlohy, různé další bylinky – to všechno se dá zpracovat a použít v kuchyni,“ doporučuje. Platí to podle ní přitom nejen o bylinkách, ale také o sezónním ovoci a zelenině. I těchto surovin totiž lidé v dnešní době konzumují málo.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.