NEJ Ústeckého kraje: první cizinec s vyznamenáním Hrdina Sovětského svazu

19. únor 2019

První sovětský hrdina, který se nenarodil v Rusku, a přesto dostal vyznamenání Hrdina Sovětského svazu, byl in memoriam lounský rodák kapitán Otakar Jaroš.

Otakar Jaroš se narodil v Lounech, když mu ale bylo 9 měsíců, celá jeho rodina se přestěhovala do Mělníku.

Byl velkým vlastencem a zastáncem masarykovských ideálů. Aktivně sportoval, chodil do Skautu i do Sokola. Možná i proto se stal důstojníkem z povolání.

Po rozpuštění armády po obsazení zbytku Československa se Jarošovi na třetí pokus podařilo dostat přes hranice do Polska. Zde vstoupil do Československého legionu. Byl jmenován velitelem výcvikové 1. roty při vzniku československé jednotky a v březnu 1943 se stal velitelem obrany Sokolova. Tam také 8. března hrdinsky padl.

Nesmíme zapomenout, že Jaroš byl podle historických pramenů jedním z nejhlasitějších kritiků pronikání komunistického vlivu do československé jednotky. Přesto se stal symbolem poválečné propagandy. I vyznamenání dostal až po smrti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.