Nedělní Noční linka: Žně – symbol léta, nebo nekonečné martyrium?

2. srpen 2020

Letos začaly žně oproti předchozím letům na jihu Čech později. A nejen v tomto kraji. Loni na konci července měli jihočeští zemědělci sklizenou většinu úrody, letos ve stejnou dobu kromě ozimého ječmene nic.

Do polí nemohli vjet kvůli deštivému létu, pole byla místy tak podmáčená, že by s technikou zapadli. Až v posledních deseti dnech se dočkali několika slunečných dnů za sebou, díky kterým začali se sklizní i dalších plodin.

Co připraví příroda, může člověk odhadnout, ale ne přesně naplánovat. Proto je práce v zemědělství adrenalinem, závazkem, ale pro mnohé také něčím, co se nedá opustit. Byť je každý rok jiný a některé situace přináší infarktové stavy.

Proč byste práci v zemědělství za nic nevyměnili? Nebo jste naopak porušili rodinné tradice a už se nechcete dřít při sklizních? Jak se změnily žně? Ať už z pohledu vás, kdo se na nich od dětství podílíte, nebo vás, pro koho jsou „jen“ symbolem léta? Jaká je letošní úroda? Díky čemu se dá vydržet, i když je každý rok co do počasí, škůdců, výnosu… jiný?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio