Návštěvníci v Ústeckém kraji se znovu podívají do uměleckých galerií

9. květen 2021

Galerie už se připravují na otevření. Vláda jejich provoz povolila od pondělí 10. května, stejně tak muzea, hrady a zámky nebo výstaviště a veletrhy.

V Ústeckém kraji se od úterý dostanou návštěvníci třeba do mosteckého muzea a jeho galerie v přesunutém kostele.

„Máme tady výstavy, které jsme museli odložit o několik měsíců. Například Památné stromy, Ptačí architekty a 150. výročí železnice neviděl skoro nikdo, takže čím dřív otevřeme, tím lépe,“ konstatuje ředitel mosteckého muzea a galerie Michal Soukup.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích otevře později. „Právě jsme odvezli jednu velkou výstavu, kterou bohužel nikdo neviděl. Teď instalujeme novou výstavu,“ říká Hana Kunešová z vedení galerie.

Kostel s expozicí a budova naivního umění, kde budou díla boxera Rostislava Osičky, otevřou koncem května, hlavní budova litoměřické galerie až koncem června.

Galerie Benedikta Rejta v Lounech první návštěvníky přivítá 13. května, při vernisáži nové výstavy. „Jsme rádi, že už můžeme otevírat, teď připravujeme vernisáž a těšíme se na návštěvníky ve čtvrtek,“ zve její ředitelka Kateřina Melenová. Lounská galerie představí krajinomalby ze svých sbírek a od současných umělců.

Také na zámku v Benešově nad Ploučnicí finišují přípravy na sezonu. Národní kulturní památka bude mít letos pro návštěvníky připravenou novinku. Lidé budou moci v jedné z místností v severní věži zámeckého komplexu obdivovat zrestaurovanou malbu klenutého stropu.

„Teď probíhá restaurování a výsledek bychom chtěli ukázat v červenci zároveň s novou výstavou, která bude o nejvýznamnějších šlechtických rodech na benešovském zámku,“ doplnil kastelán Zdeněk Henig.

autoři: Jana Vitásková , Daniela Pilařová , Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související