Násilí na seniorech se dopouštějí i jejich nejbližší. Policisté radí, jak se v takových případech zachovat

18. říjen 2019

Krajská policie připravila pro studenty ústecké univerzity třetího věku sérii přednášek o bezpečnosti seniorů. Řeč byla třeba o podvodnících, kteří se snaží z lidí vylákat peníze. Kromě toho se ale při přednáškách policisté zaměřili také na domácí násilí. Podle zkušeností kriminalistů i sociálních pracovníků se ho někdy můžou dopouštět i nejbližší příbuzní.

Pomoc obětem poskytuje například intervenční centrum Spirála. Podle vedoucí Martiny Vojtíškové řeší v centru různé situace.

„Například nedobré soužití s vnukem, nebo vnučkou. Setkáváme se ale i s partnerskými konflikty nebo s případy, kdy je senior napadán svými dospělými dětmi,“ popsala Vojtíšková.

Senioři přitom tvoří jen zlomek klientů centra, které například pomůže s vykázáním agresora ze společného obydlí. Důvodem je podle Martiny Vojtíškové hlavně stud. Podobnou zkušenost má také policie.

Podle krajské mluvčí Šárky Poláčkové se tak na policii poškození většinou neobrátí: „Dostaneme to oznámení z blízkého okolí ohrožené osoby. Roli hraje zejména stud a obava, co tomu řekne okolí.“

Přednášku ústecké krajské policie navštívila také paní Květa z Ústí nad Labem. Podle ní je důležité mít dostatek přátel, kteří na případné problémy upozorní: „Aby měli pořád s kým se scházet, komu zavolat, s kým se kontaktovat – i když jen přes telefon.“

Domácí násilí na seniorech nemusí být pouze fyzické, jedná se ale také o psychický nátlak, vyhrožování. V takových případech můžou lidem pomoci vedle policie také intervenční centra.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.