Národní park České Švýcarsko se zřejmě sloučí s CHKO Labské pískovce

8. prosinec 2016

Národní parky by se měly více otevřít lidem, rozhodli poslanci. Pro národní park České Švýcarsko by to znamenalo, že se sloučí s chráněnou krajinnou oblastí Labské pískovce. Obě oblasti by tak měly jeden úřad, na který se by se mohli obracet lidé ‒ třeba kvůli stavebnímu povolení.

Sněmovna odhlasovala novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Národní parky se tak mohou více otevřít lidem, ti by mohli navštěvovat místa, na která se dosud nedostali. „Také výrazně zpřehlední a zjednoduší legislativu všech našich národních parků,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Zmizet by měly 1. zóny, místo nich může vedení parku vymezit klidovou zónu. „Novela ruší plošné zákazy vstupu mimo vyznačené cesty v těch nejpřísněji chráněných zónách. Turisté se tak nově podívají do míst, kam zatím neměli možnost vstoupit,“ dodává Roubíčková.

Klidové zóny pak mohou parky vyhlašovat pružněji než dosud a budou je moci vyhlásit třeba jen na určitý časový úsek. Pro národní park České Švýcarsko ale tahle změna neznamená velké zpřístupnění.

„Máme jen 80 čtverečných kilometrů, z toho 80 % je běžně přístupných pro turisty,“ říká mluvčí národního parku Tomáš Salov a pokračuje: „Tam, kde se ukázaly 1. zóny jako nevýznamné, bychom už klidové zóny nevyhlašovali. Je tady například možnost, že bychom už nevyhlašovali klidové území u Vosí vyhlídky nedaleko obce Brtníky.“

Labské pískovce - Rudolfův kámen

Tahle novinka bude mít pro národní park České Švýcarsko ještě jeden pozitivní efekt. „Měli bychom na základě novely zákona získat trochu větší ekonomickou svobodu a měli bychom se stát příspěvkovou organizací. Druhá věc je zjednodušení pro veřejnost, protože bychom měli být sloučeni se CHKO Labské pískovce,“ vysvětlil Salov.

Pro obyvatele chráněných území to znamená, že by se mohli obracet už jen na jednu instituci a nemuseli by přemýšlet, zda se obracet se svou žádostí na správu národního parku nebo na chráněnou krajinnou oblast. To by se nejvíce týkalo stavebních povolení nebo povolení ke konání různých akcí v chráněném území.

Novela zákona ještě musí projít přes senát a podepsat ji musí prezident republiky, platit by mohla v průběhu příštího roku.

autor: dap
Spustit audio