Nakupujete bezlepkové pečivo? Poznáte ho i podle loga na obalu

17. květen 2016
Jak správně nakupovat

Přirozeně bezlepkové jsou například kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant. Nakoupit bezlepkové pečivo – to může být i dost nelehký úkol. Vyrábí se ho totiž méně než běžného pečiva a je i dražší.

Lepek je alergen a musí být uvedený ve složení!

Lidé, kteří lepek nesmí, jsou odkázáni na bezlepkové pečivo. A výběr podle chuti zákazníka není tak široký jako u běžného pečiva. Přesto i u bezlepkového pečiva najdeme jak sladké, tak slané výrobky, s náplní i bez ní. Dochucování bezlepkového pečiva je vlastně obdobné jako u pečiva, které lepek obsahuje. Základní rozdíl je v použité obilovině, která musí být bezlepková. Podrobné složení výrobku si zákazník může přečíst na obalu.

Přeškrtnutý pšeničný klas na obale

Nemusíte si pamatovat, které obiloviny lepek obsahují a které ne. Dívejte se po logu na obalu výrobku. Přeškrtnutý pšeničný klas je známá značka pro bezlepkové potraviny. Když si nejste jistí, zeptejte se prodavače. Měl by vám tuto informaci poskytnout.

Až budete studovat údaje na obale, zaměřte se nejen na to, jestli je výrobek bezlepkový a z jaké mouky je vyrobený, ale i na to, jestli obsahuje nebo neobsahuje dochucovadla a jaká. Čím méně éček, tím lépe. Preferujte také výrobky z celozrnné mouky. Výrobní ředitel pekárny a cukrárny INPEKO v Ústí nad Labem k tomu říká: „ Obecně bych více doporučil výrobky celozrnné, které obsahují vysoký podíl minerálních látek, polysacharidů a samozřejmě vlákniny.“

celozrnné pečivo, zdravá strava

Nemusíte si kupovat jen hotové výrobky jako chleby, sušenky, koláče a těstoviny, ale můžete nakoupit i směsi a doma z nich pečivo upéct.

Střídejte pečivo a mouky různých výrobců. Důvod? Mouky a směsi mají nestejný podíl různých škrobů, a také různí výrobci používají různá éčka.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio