Nákup a sázení ovocných stromků má svá pravidla. Znáte je?

28. duben 2016
Jak správně nakupovat

Abyste byli úspěšní pěstitelé ovoce, musíte zvládnout hned několik věcí. Vybrat správnou odrůdu, koupit zdravý stromek a správně ho zasadit. A to není jen tak…

Kam stromek přijde?

Odpověď na tuhle otázku by se určitě neměla podceňovat. Nejde jen o to, v jaké nadmořské výšce je vaše zahrada, jakou máte půdu, jaké je převládající počasí, ale také o to, kolik prostoru pro výsadbu a růst stromu máte. Jestli nechcete být nepříjemně překvapeni, nebo mít v budoucnu problémy se sousedy kvůli spadanému listí nebo ovoci, sázejte stromy nejblíž 5 metrů od hranice vašeho pozemku!

Pamatujte na to, že velikost vaší zahrady by měla určovat velikost budoucí koruny stromu. Malý prostor si žádá malou podnož i korunu malého vzrůstu. Málo místa zabere sloupovité ovoce, vysokokmen potřebuje prostor velký.

„Sloupovité ovoce je speciálně vyšlechtěné, aby se korunka nerozbíhala do stran,“ říká profesionální zahradnice Lucie Erbenová a dál vysvětluje: „Musíme tomu také pomoci řezem. Spočívá to v tom, že plody jsou velice blízko u kmínku. Pokud ale nebudeme řezat tak, jak se má, tak i to sloupovité ovoce se rozroste více, než bychom chtěli.“ Nejčastěji se jako sloupovité pěstují jabloně, sehnat se dají ale i švestky.

Rady pro výběr stromku

V první řadě se musíme podívat, jestli stromek není moc narašený. Když má stromek už všechny listy zelené, není to dobré, protože už může na přesazování špatně reagovat. Druhá věc: zkontrolovat kořeny. Nesmí být poničené, například okousané od myší a podobně. A do třetice, prohlédneme kmínek, jestli je rovný a kůra nepoškozená.

Hodně prostoru pro svou korunu potřebuje na zahradě i třešeň, nesázejte stromky příliš blízko u sebe!

A jde se na věc aneb Sázení není hračka

Příprava místa na zasazení stromku záleží na tom, jak kvalitní máme půdu. Čím horší půda na zahradě je, tím více jí bude třeba před sázením vyměnit. Obvykle uděláme 60 až 80 centimetrů širokou jámu do zhruba půlmetrové hloubky. Doplníme zahradnický kompost nebo substrát pro ovocné dřeviny.

Je dobré namíchat třetinu původní půdy s dvěma třetinami substrátu nebo kompostu. Přímo před vysazením jámu pořádně prolejeme vodou. Když stromek zahrnujeme půdou, tak s ním opatrně poklepáváme, aby se půda dostala ke všem kořenům. Když máme hotovo, zem pořádně ušlapeme a na závěr opět zalejeme. K tenčím kmínkům se hodí opora – kůl, nebo u keřů třeba bambusová tyč.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.