Nadšenci z Doubice chtějí zachránit starý německý hřbitov

27. červen 2017

Nadšenci v Doubici na Děčínsku se snaží zachránit chátrající německý hřbitov. V archivech a kronikách zjistili, který hrob původně patřil k jaké chalupě. Teď chtějí oslovit jejich obyvatele s tím, aby se o hroby začali starat.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Doubici obklopuje starý německý hřbitov. Hroby na něm ale často poničené nebo vyvrácené. „Doubice byla před odsunem Němců kompletně německá, žili tu snad jen tři Češi,“ konstatuje nezávislý starosta Doubice Jan Drozd.

Obyvatelům obce bylo líto, že zarůstá travou a pomalu se rozpadá. Nejprve ho proto při společné brigádě vyčistili.

„Pokusili jsme se najít ve starých kronikách, který hrob patřil ke které chalupě. Vždycky jsme dělali jen základní údržbu, teď jsme se ale shodli na tom, že by ten hřbitov mohl být hezčí,“ vypráví paní Daniela a pokračuje: „Teď se pokusíme oslovit lidi, když víme, komu by ten hrob měl patřit, jestli je o něj ochoten pečovat.“

Zbytek hrobů si mohou rozebrat lidé, k jejichž chalupě se žádný z hrobů nepodaří přiřadit. „Chceme se přihlásit k odkazu našich předků. Nechceme ty hroby krást, chceme se o ně jen postarat,“ shrnuje motivaci obyvatel Jan Drozd.

Obec Doubice by ráda měla i své vlastní pohřebiště. Hledá proto lokalitu, kde by se dalo pohřbívat. Podle záznamů z kronik bylo takových míst v okolí Doubice několik. Jedno z nich ale leží na území parku, další by pak nesplnilo náročné hygienické podmínky.

autor: dap
Spustit audio