Na zdravotnickou školu v Mostě se hlásí o pětinu více zájemců než v předchozích letech

3. květen 2021 11:42

Někteří žáci 9. ročníků základních škol absolvovali 3. května přijímací zkoušky na střední školy. Mnozí deváťáci je ale dělat nemusí, školy je totiž přijaly i bez nich. Ti, kteří na zkoušky přišli, museli předložit negativní test na koronavirus. Na střední zdravotnickou školu v Mostě se letos hlásí víc dětí než v letech minulých – podle vedení školy za to může také pandemie a nárůst prestiže zdravotnických oborů.

„Baví mně pomáhat lidem. Mamka navíc dělá v hospicu, vypráví o tom doma a tak.“ „Chci pomáhat lidem. V televizi jsem přitom viděla, že je potřeba víc zdravotních sester, tak jsem se přihlásila,“ vysvětlují svou motivaci dívky, které právě před sebou mají přijímací zkoušky.

Že se jich letos na střední zdravotnickou školu přihlásilo víc, než v minulých letech, potvrzuje zástupkyně ředitelky školy Soňa Valušková: „Je to velký nárůst zájemců – třeba o 20 procent. V současné době se hlásí asi 104 zájemců, přijmout přitom můžeme pouze 64.“

Za více uchazečů může zřejmě koronavirus

Vedení školy vidí ve větším zájmu o zdravotnické obory mimo jiné také pandemii, která zvýšila prestiž zdravotníků. Největší zájem je o obor praktická sestra.

„Stoupl také zájem o obor masér ve zdravotnictví – jde o velký nárůst, zhruba o 50 procent,“ doplňuje Valušková.

Téměř všichni z dotázaných zájemců o studium na zdravotní škole se shodují v tom, že mají v rodině zdravotní sestru, záchranáře, nebo lékaře. I tady tedy evidentně platí, že příklady táhnou.

Přijímací zkoušky i s přestávkami trvaly až do 13 hodin, výsledky se děti dozví nejpozději do konce příštího týdne.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související