Na vinohradech se pracuje i ve sněhu. Práce je tolik, že zahřeje i při mrazivém počasí

24. leden 2017

Ořezat, navázat nebo opravit. Vinaři mají dost práce i v době, kdy je nasněženo a teploty jsou pod bodem mrazu. Ve vinohradech na Litoměřicku proto i v těchto dnech potkáte zachumlané brigádníky.

„Víno už jsme ostříhali, teď se navazují tažně. Zima nám přitom nevadí. Stačí se dobře obléct, vzít si něco teplého k pití a práce vás také zahřeje,“ usmívá se Milan Horák, jeden z brigádníků, kteří na vinohradě pracují.

„Na vinici se musí pracovat i v zimě. S řezem jsme začali už v prosinci, teď kolega váže, protože když jsou velké mrazy, tak se řezat nedá. Maximálně tak do −4 ̊C,“ vysvětluje vinař Pavel Hrabkovský.

Žernosecký vinohrad v zimě

Vinaři mrazivou zimu vítají ‒ díky nízkým teplotám zmrzne většina plísní a škůdců. To nám ušetří nějakou tu korunu na postřicích. Nesmí ale být příliš mrazivo. „Ideální je teplota tak do −17 ̊C. Pokud by byly mrazy větší, mohlo by víno zmrznout,“ dodává Hrabkovský.

Vinaři chtějí do dubna mít nejen ošetřenou révu, ale i opravené opěrné konstrukce. „Jakmile na tažních začnou rašit holoubata, tak by se s tím nemělo hýbat, jinak hrozně trpí a ničí se úroda,“ uzavírá Hrabkovský.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio