Na úklid cigaretových nedopalků z ulic mohou obce získat dotaci. Zapojila se třeba Lahošť

5. duben 2024 11:12

Obecní rozpočty může posílit příspěvek od společnosti Nevajgluj. Stačí, aby se vedení radnic zaregistrovalo do systému. Udělaly to už stovky obcí a měst a peníze dostávají z fondu výrobců cigaret. Třeba v Lahošti na Teplicku.

Libuše Dřevěná uklízí Lahošť už 20 let. „Koše, když jsou plné, vyprazdňujeme, zametáme – kde je potřeba, tam to uklidíme. Kromě úklidu se staráme i o zeleň.“

Spolu s Andreou Novákovou také udržují a lajnují fotbalové hřiště. „Sekáme, ano, máme elektrické tříkolky. Na nich velice rády jezdíme, protože udělají spoustu práce,“ doplňuje Nováková.

Lahošť se zapojila do projektu Nevajgluj. Libuše Dřevěná obec uklízí 20 let

Nabídka od společnosti Nevajgluj starostce Radce Markové z uskupení Občané pro Lahošť přišla koncem loňského roku. „Přinese nám to nějakou malou částku, takže to dáme zpátky do úklidu. Jen když koupíte dva koše na psí exkrementy, tak je to 5000 korun, takže ono se to velmi rychle využije,“ shrnuje.

Most dostane na úklid téměř 750 000 korun

Částka se vypočítává podle velikosti obce a počtu obyvatel. Pro kategorii do 1000 obyvatel, kam patří i Lahošť, to je zhruba šest korun na obyvatele. Více než 20tisícová města dostanou dvojnásobek.

Týká se to třeba Mostu. „Sazba pro rok 2024 je stanovena na 12 korun za obyvatele na rok – u nás to tedy dělá zhruba 740 000 korun. Ty peníz samozřejmě půjdou do městských služeb, na posílení čistoty města,“ vypočítává primátor Marek Hrvol z uskupení ProMost.

Mostecký primátor taky objasnil princip fungování společnosti Nevajgluj. „Je to takový kolektivní systém, který vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků za účelem, aby plnili povinnosti z nového zákona o omezení dopadu vybraných jednorázových plastových výrobků na životní prostředí,“ vysvětluje Hrvol.

Podle Jindry Tužilové ze společnosti Nevajgluj se v Ústeckém kraji zatím zapojilo kolem stovky obcí.

Spustit audio

Související