Ve městech začíná jarní úklid. Například v Mostě odtáhli jen za první tři dny 15 vozidel

6. duben 2023 15:00

V Mostě, Chomutově, Jirkově nebo v Teplicích a v Děčíně už začal jarní úklid ulic. Potrvá většinou do konce května. V Ústí nad Labem začne v úterý 11. dubna.

Pozorní musí být hlavně řidiči při parkování. Na některých místech dávají radnice upozornění na plánovaný úklid do každé ulice, jinde jen na okraj oblastí, kde se bude technika pohybovat. Některá města auta následně odtahují, jinde to řeší jen pokutou.

V Mostě dávají pokuty vozidlům, která parkují na místě, kde pracuje čisticí technika. Pokud ale zaparkované vozidlo vyloženě brání v úklidu, musí ho městská policie odtáhnout. Od pondělí 3. dubna tak odstranili z ulic už 15 vozidel. Řidiči si pro ně budou muset přijít na jedno ze záchytných parkovišť v Mostě.

Most není zdaleka jediným městem, kde vozidla, která brání úklidu, odtahují. Například v Ústí nad Labem takové auto odtáhnou a pak, po úklidu, ho zase vrátí na místo. Řidiči ale zaplatí za oba odtahy dohromady 3500 korun.

Města upozorňují řidiče na úklid ulic různě

Rozdíly jsou také mezi tím, jak radnice jednotlivých měst informují dopravním značením o čištění města. Například v Mostě dávají technické služby dopravní značku do každé ulice a na každé parkoviště. S týdenním předstihem si tak mohou řidiči přečíst, kdy se bude jejich ulice čistit, a kdy tam tedy nemají parkovat.

Jiná situace je například v Kadani na Chomutovsku. Tam začalo blokové čištění města 3. dubna. Vozidla tam neodtahují, dávají ale řidičům pokuty. Město přitom umístí dopravní značku o čištění konkrétní ulice jen na začátek lokality, která se bude čistit.

Vedení Kadaně přešlo na tento způsob rozmísťování dopravních značek o úklidu ulic před třemi lety. Důvodem podle starosty Jana Losenického bylo, že dopravní značení často shodil vítr nebo i samotní řidiči. Když pak dostali pokutu, vymlouvali se, že na místě dopravní značka nebyla a nebyl způsob, jak mi jim jejich tvrzení vyvrátit a dokázat, že ji tam město umístilo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio