Na teplickém náměstí Svobody už stojí vánoční strom. Vyrostl na Cínovci a rozsvítí se na začátku adventu

11. listopad 2021

První vánoční strom dorazil do Teplic. Pochází z krušnohorského Cínovce. 15metrový smrk už stojí na náměstí Svobody pod radnicí. Dalších pět stromů pro vánoční výzdobu přiveze speciální auto ještě tento týden.

Letošní vánoční strom z náměstí Svobody roky rostl na Cínovci, u silnice poblíž hotelu Pomezí. Teplice ho dostaly od Lesů České republiky.

Zdobení všech sedmi vánočních stromů začne příští týden, aby se stihlo do první adventní neděle, která je letos 28. listopadu.

„Rok od roku je čím dál větší problém ty stromy obstarat,“ konstatuje vedoucí odboru životního prostředí teplického magistrátu Dagmar Teuschelová.

Teplice každý rok hledají dárce vánočních stromů

Každý rok proto oslovuje potencionální dárce, kteří jsou ochotni svůj vzrostlý jehličnan městu darovat. „Ti lidé z těch baráčků mají ty stromy u nich většinou spojené s nějakou rodinnou událostí, takže, pokud není úplně nejhůř, tak se jich neradi zbavují. Většinou nám ten strom darují starší lidé, navíc i s příběhem – že ho třeba zasadili v roce, kdy se jim narodilo dítě,“ popisuje Teuschelová.

Pokácení a odvoz stromu město zajistí, povolení k tomu ale musí získat jeho majitel.

„Musí být zákonný důvod k tomu, abychom si ten strom mohli vzít. To, že by byl parádní, krásný, a někdo by se ho chtěl zbavit? Na to mu ale orgán ochrany přírody nedá povolení ke kácení,“ dodává Teuschelová.

Podobný úkon se netýká borovice rostoucí na Benešově náměstí, kterou město každý rok zdobí.

Od Lesů pak dostane strom také část Teplic – Sobědruhy. O další čtyři vánoční smrky od dárců přímo z Teplic se pak podělí Zámecké náměstí, Šanovský park, Prosetice a Trnovany.

Spustit audio

Související