Střední průmyslová škola v Teplicích slaví 70. výročí. Scházejí se absolventi, připomínkou je i retro třída

2. říjen 2021 10:52

Teplická průmyslovka v sobotu oslavuje 70. výročí založení školy. Hlavní program se odehraje uvnitř školy a na školním dvoře, na oslavy upozorňují vystavená auta na Benešově náměstí. Ve škole se také scházejí absolventi. Připomínkou na školství v dobách socialismu je retro třída.

Vzpomínkovou učebnu zařizovala i učitelka češtiny Martina Jarošová: „Máme tady dobové rekvizity, dobové maturitní otázky, dobové fotografie z kultury, z filmu, ze školství, z Teplic, hraje nám tady dobová muzika, můžou si tady pokusně vytáhnout maturitní otázku a zkusit si na ni odpovědět.“

Absolventů se na oslavách sešly stovky. Tepličan Jan Nový tady maturoval v roce 1970 a od té doby se do školy nepodíval: „Já jsem tady nebyl rovných padesát let, rád na to vzpomínám, ale moc rychle to uteklo.“

Učitel odborných předmětů Pavel Světlík je také absolventem této školy a duší školních autosalonů. „Tak jsou tady některá unikátní auta, jako je padesát let stará Fiat X1/9, pak je tady cyklocar, to je jediný unikátní stroj na světě,“ popisuje Pavel Světlík.

Unikátní tříkolku věnoval škole Zdeněk Černý

Unikátní vozidlo přivezl Zdeněk Černý, absolvent školy, který průmyslovku studoval večerně. Před lety ve speciální tříkolce jezdil na mosteckém okruhu, teď ji celou obnovil.

Jakub Svoboda teplickou průmyslovku ukončil před šesti lety, teď tam vyučuje coby odborník z projektové a konstrukční firmy Prodeco. Ta studentům zajišťuje stáže v rámci praxe a škole právě věnovala svářečkou soupravu. Podobně jako třeba další teplická firma z oblasti těžkého strojírenství Tesasing.

Spustit audio