Na středních školách v Ústeckém kraji studuje přes 200 dětí z Ukrajiny. Zatím se seznamují s novým prostředím

25. březen 2022 13:36

Střední školy zřízené Ústeckým krajem přijaly v posledních týdnech zhruba 250 dětí, které utekly z válkou zasažené Ukrajiny. Vyplývá to z odhadů krajského úřadu.

Dvě ukrajinské studentky nastoupily na střední školu zdravotnickou, pedagogickou a obchodní akademii v Mostě před dvěma týdny.

„Největší problém v současné době je asi porozumět tomu českému prostředí a jazyku,“ říká Věra Potužáková, zástupkyně ředitele střední zdravotnické školy v Mostě.

S takzvanou ostrou výukou dětí ukrajinských uprchlíků podle ní vedení školy už v tomto pololetí spíš nepočítá.

„Zbytek tohoto školního roku je spíš určen pro jejich adaptaci – neznámkujeme je, netlačíme je k nějakým výsledkům. Vědí, že pokud se rozhodnou a budou chtít, tak u nás mohou pokračovat příští školní rok s tím, že by šli od prvního ročníku, aby byli schopni se začlenit do našeho vzdělávacího systému,“ vysvětluje Potužáková.

Učitelka Hana Drábková s aprobací ruského a anglického jazyka sama od sebe překládá studentkám pracovní listy. „Některým učitelům jsem nabídla, že jim přepíšu ty pracovní listy do ruštiny nebo ukrajinštiny,“ potvrzuje.

Střední školy v Mostě mohou přijmout ještě desítky ukrajinských studentů

Sedmnáctiletá Darja dochází na mosteckou obchodní akademii. Jak sama říká, bez tlumočení spolužačky, která je také původem Ukrajinka, by pro ní výuka byla problém.

Podle vedení největší střední školy v Mostě je možné přijmout ještě desítky dalších ukrajinských studentů, pedagogická škole pro ně ale příliš vhodná není.

„Nejtěžší je přijmout žáka na obory pedagogické školy, protože tady je ten český jazyk na prvním místě. Ostatní obory, jako třeba zdravotnické obory nebo obchodní kademie, se jeví v tuto chvíli méně problematické,“ vysvětluje zástupce ředitele Zdeněk Paďourek.

Noví ukrajinští studenti dochází pravidelně na doučování češtiny, nejvíc se ale podle pedagogů naučí povídáním se spolužačkami. Z Mostu Jan Beneš, Český rozhlas.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související