V Lounech otevřeli improvizovanou školku pro ukrajinské děti. Funguje v klubovně Luna

25. březen 2022 09:37

Louny přišly s pomocí pro ukrajinské matky předškoláků. Město zajistilo celodenní hlídání dětí i se stravou a programem, který běžně nabízejí školky. Adaptační klub pro ukrajinské děti funguje v klubovně Luna.

„Maminky se dnes zdržely, protože jsme měly s paní překladatelkou informační schůzku. Jinak jsme tady ale bez maminek,“ vysvětluje ředitelka lounské školky Fügnerova Olga Krátká.

Ke školce si teď přibrala i provoz adaptačního klubu pro 15 předškolních ukrajinských dětí. Zatím funguje od 8 do 16 hodin, počítá ale s tím, že bude otevírat dřív.

O děti se tady stará také Ivana Dobrotová. „Co mě překvapilo je, že děti neumějí chodit ve dvojicích. Tak jsme to řešili tady s maminkou Káťou, a ona říkala, že u nich mají děti všechno v rámci toho objektu – to my tady nemáme, tak musíme přecházet do parku. Tam na to nejsou zvyklí, nemusí přebíhat z místa na místo.“

Zmíněná Káťa přijela z Kyjeva, kde pracovala v bance. Teď se dvěma malými dětmi bydlí v ubytovně hasičů v nedalekých Dobroměřicích. „Zatím se snažíme přizpůsobit se té situaci, která teď je a zapojit se do českého života,“ konstatuje.

Bohdana, která tlumočí, z Ukrajiny přišla před pěti lety. Pracuje na radnici a v posledních týdnech pomáhá hlavně s domluvou s ukrajinskými uprchlíky.

Pro ukrajinské děti je školka v Lounech do května zadarmo

Prostor pro improvizovanou školku poskytla knihovna ve své klubovně Luna, s organizací pomohl odbor školství lounské radnice s vedoucí Zuzanou Královou. „Zatím to mají zdarma, od května by se to mělo zpoplatnit. Už si snad něco do té doby najdou, dostali i nějakou tu podporu, tak si myslím, že tisíc korun na měsíc není zas tolik,“ dodává Králová.

Provoz klubu v tomto režimu je v plánu do konce června. Od září by už v jiných prostorách mohla fungovat větší dětská skupina.

Spustit audio

Související