Na sever Čech o víkendu zavítají Beatles, Keltové i Vinnetou. Slaví se také Den otců

18. červen 2021

V soboru na severu Čech zazní písničky nesmrtelných The Beatles. Setkat se můžete třeba i s Vinnetouem a v neděli pak můžete oslavit Den otců.

V sobotu 19. června od 19 hodin si můžete dát schůzku s nestárnoucími písničkami Beatles v zahradě Českého rozhlasu Sever. Skupina The Boom Beatles Revival Band and Orchestra nabídne i písničky, které Beatles nikdy nezpívali naživo! Výtěžek benefičního koncertu pomůže nevidomému plavci Mirku Smrčkovi.

Další benefice se odehraje na hradě Střekov v Ústí nad Labem. Jde o ÚTULEK FEST – tradiční open air festival na podporu čtyřnohých přátel na Ústecku. Mezi největší taháky 20. ročníku patří skupiny Gaia Mesiah, Už jsme doma, Houpací koně, Nerrea a další. Výtěžek se opět přemění na krmení pro čtyřnohé přátele v útulcích pro psy a kočky v Ústí nad Labem a v Řepnici na Litoměřicku.

Svatojánské slavnosti bylin vás čekají na Vlčí Hoře u Krásné Lípy. Oslava slunovratu, která začíná v sobotu už v 10:30, má mimořádně pestrý program – divadlo, muzikoterapii, přednášky, jógu, vystoupení Ondřeje Rumla, prohlídky bylinkové zahrady Nobilis Tilia a tak dále.

Karel May

Do dob Keltů se můžete vrátit v archeoskanzenu Březno u Loun – uvidíte ukázky výzbroje i starých řemesel, dozvíte se víc o pohřebních obřadech starých Keltů i o vaření v té době. A když si přinesete nějaký ten buřtík, můžete si ho i na pravém keltském ohni opéct.

A na závěr ještě pozvánka do Brné na Ústecku – na víceméně už tradiční Indiánský den Karla Maye, na setkání milovníků jeho knížek. Karel May totiž v Brné pobýval a v roce 1897 tu napsal román Vánoce. Traduje se, že romantické scenérie nedaleké Průčelské rokle ho inspirovaly k některým scénám nejznámějších příběhů Old Shatterhanda a jeho rudého bratra Vinnetoua.

Spolek Veselá Brná stanovil začátek Indiánského dne na 14:30. Vítaní jsou návštěvníci v příslušných kostýmech. Je připravený bohatý program – házení tomahawkem, střelba z luku, soutěže a hry pro děti a spousta dalších zážitků. Nebude chybět ani indiánský guláš a hudba a pozor – dorazí i sám Vinnetou – této čestné role se ujal Vladimír Hron.

Neděle 20. června

Nedostavěný chrám v Panenském Týnci je sám o sobě magickým místem. Ke koncertní oslavě letního slunovratu si ho vybrala skupina Bohemia Voice. Od 21 hodin tu zaznějí krom jiného skladby Ennia Morriconeho, píseň Bohemian Rhapsody, Dvořákovo Largo s doplněným textem Země má, Bocelliho Canto della terra s českým textem a další melodie.

Program doprovodí tancem a ohněm skupina FireArt a VJ PleiOne okouzlí videoprojekcemi. Nessun dorma – Nikdo nespí – tak se koncert skupiny Bohemia Voice jmenuje.

Místa, kde se natáčel seriál Most! Výhled na hrad Hněvín.

Magie jiného druhu se bude provozovat na hradě Hněvín v Mostě. Den magistra Kelleyho začíná v 10 hodin a připravená je nejen stezka tohoto známého alchymisty, ale také dobové tržiště, lanové centrum i divadelní představení a v 17 hodin dojde na útěk Edwarda Kelleyho z hradní věže.

Hudební odpoledne k oslavě Dne otců se soutěží ve hře pétanque a také s degustací dobrého jídla pití v zahradách chystají k zahájení letní sezóny na zámku v Děčíně. Začátek akce je ve 14 hodin a potrvá do 17 hodin.

Nejen otcové, ale celé rodiny si mohou večer dopřát Operetní koktejl v Severočeském divadle opery a baletu. V podání sólistů Jarmily Baxové a Jaroslava Kovacse si můžete vychutnat árie z operet – Cikánský baron, Veselá vdova, Země úsměvů, Polská krev a Paganini.

Ludwig van Beethoven

Hudební festival Ludwiga van Beethovena pak pokračuje v Chomutově – v kostele sv. Ignáce od 18 hodin začíná on-line koncert. Účinkuje hobojista Vilém Veverka a Ultimate W band. Na programu jsou krom jiného skladby Led Zeppelin, Ennia Morriconeho, Michala Pavlíčka a dalších v úpravě pro hoboj, smyčce a jazzovou rytmiku. To vše ve špičkové kvalitě na YouTube kanálu Severočeské filharmonie Teplice.

Ústecký kraj má co nabídnout i ve všední dny

21. 6. Protidrogový vlak Revolution train stojí na nádraží v Jirkově. V šesti vagónech jsou čtyři kinosály, osm interaktivních místností a nechybí skutečný příběh o drogové závislosti. Dopoledne jsou vždy určena školám, odpoledne od 15:30 do 18:00 pak rodinám s dětmi a dospívajícími.

22. 6. Sluha dvou pánů se bude od 20 hodin prohánět po hradě Hněvíně v Mostě. Drzý a mazaný sluha Truffaldino je jednou z nejzdařilejších postav Carla Goldoniho a diváka ani nenapadne, že tahle situační komedie byla napsána už v roce 1745.

V hlavní roli exceluje Jiří Kraus a když to v úterý nestihnete – nevadí, představení Sluha dvou pánů se na Hněvíně bude hrát denně až do pátku 25. června.

24. 6. Krajinu Českého Středohoří i v proměnách 20. století představuje na zbrusu nové výstavě Muzeum města Ústí nad Labem. Fotografie nadšeného milovníka přírody Jana Šimra ze 30. let 20. století dávají představu, jak moc se za posledních sto let krajina změnila. Výstavu doplňují aktivity pro děti.

25. 6. V pátek ve 13:00 začínají dvoudenní Vinařské Litoměřice – mezinárodní prodejní a soutěžní výstava vín. Letošní 19. ročník bude rekordní. Svá vína totiž na výstavu přihlásili vinaři z 15 zemí, což je nejvíc v historii.

Do soutěže pak celkem 114 vinařů a vinařství poslalo 657 soutěžních vzorků. S degustací se počítá, ale všechno asi ochutnat nestihnete... Po oba dva dny hraje cimbálová muzika Slovácko s Jožkou Šmukařem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.