Na podzim se otužujte a popíjejte odvar z léčivých českých bylin

Jako prevenci proti nachlazení doporučuje ústecká bylinkářka Venuše Studničková chovat se podle rad našich babiček. Na podzim se otužovat, čili oblékat se co nejméně a co nejdéle to vydržet. Dále pít dostatek tekutin, odvary připravovat vždy jen z jedné byliny - divizny, meduňky, mateřídoušky, podbělu nebo lípy.

Byliny nikdy nesušíme na slunci, vždy v suchém průvanu. Uchováváme v plátěných sáčcích anebo v lahvích, tzv. prachovkách se zabroušeným špuntem, nejlépe hnědých, aby byliny neztrácely barvu, tudíž hodnotu.

„Pozor zvláště na květ divizny“, varuje Venuše Studničková, „že divizna natáhla vlhko, se pozná podle toho, že zhnědne a pak už jsou její účinky mizivé. Mimochodem diviznu mám nejraději. Jednak je to krásná rostlina a také se výborně hodí na posílení imunity i při kašli.“

Výborným nápojem při nachlazení je odvar ze zázvoru. Zázvor nakrájíme na kousky, a protože je to kořen, tak vaříme. Na půl litru vody použijeme asi pěticentimetrový kousek zázvoru. Vaříme 10 minut. Když má odvar pitelnou teplotu, osladíme medem plným vitamínů a minerálů a kápneme citron.

Na podzim trápí mnoho lidí nemocné hlasivky. „Už celá léta doporučuji macerát ze slézu,“ říká Venuše Studničková. „Polévkovou lžíci slézu zalijeme litrem studené vody, necháme odstát neboli macerovat šest až dvanáct hodin. Pak macerát jemně ohřejeme, aby se nezničily léčivé slizovité látky. Slijeme do termosky a přes den popíjíme.“

Poslechněte si všechny rady a doporučení bylinkářky Venuše Studničkové ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio