Na Mostecku vznikají tréninková pracovní místa. Pomohou najít práci dlouhodobě nezaměstnaným

11. květen 2023 10:53

Znovu získat pracovní návyky pomůžou zhruba stovce lidí na Mostecku tréninková pracovní místa. Na jejich vznik získala nezisková organizace K srdci klíč více než 10 milionů korun z evropských fondů. Lidé, kteří dlouhodobě nemůžou najít práci, tak budou mít větší šanci.

„Všude jsem se s tím chytil – dalo mi to hodně,“ konstatuje Marek z Mostu. Před pěti lety se do projektu tréninkových pracovních míst zapojil poté, co několik let nemohl najít práci. Prošel tehdy kurzem, v rámci kterého se naučil požádat o práci, napsat si životopis, ale hlavně se mu vrátily pracovní návyky – tedy ráno vstát a jít do práce a tam osm hodin pracovat.

Od ukončení kurzu pracoval Marek na mnoha místech. „Sekal jsem trávu, zahradničil, maloval jsem,“ vypočítává. Tentokrát se do programu vrací – ne jako účastník, ale už jako mentor.

Job klub seznámí klienty s možnostmi a úskalími pracovního procesu

O čem tréninková pracovní místa jsou, popisuje ředitel neziskové organizace K srdci klíč Karel Komárek: „Je to zaměstnávání lidí, kteří mají velmi ztížený vstup na trh práce – jsou třeba dlouhodobě nezaměstnaní, mají velmi nízkou kvalifikaci, dluhy nebo rodinné problémy. A tenhle projekt jim pomáhá v tom, aby se vlastně vůbec naučili, co to pracovní proces je.“

Během následujících tří let by tréninkovými pracovními místy měla projít zhruba stovka zájemců. Ti nejprve absolvují tak zvaný Job klub, kde se naučí praktické znalosti.

„Dozvědí se, jaké jsou základní druhy pracovně-právních vztahů, jak třeba napsat kvalitní životopis nebo jak poznat inzerát, na který má cenu odpovídat,“ popsal příklady toho, co se zájemci v Job klubu naučí, vedoucí projektu Jan Palla.

Na získání pracovních návyků budou mít účastníci kurzu půl roku

Po absolvování Job klubu vyjdou účastníci programu do reálného pracovního prostředí. Aby tam vše zvládli, musí na ně dohlížet takzvaní mentoři.

„Mentoři budou na klienta dohlížet, sledovat ho a vést ho k tomu, aby se v oboru, ve kterém se chce realizovat, dokázal na tom trhu práce prosadit,“ říká Jan Palla a Karel Komárek doplňuje: „Klient se například rozhodne, že půjde na tréninkové pracovní místo někam do firmy, kde se uklízí, tak dostane mentora, který je zaměstnancem té firmy, který ho pak vede tím procesem a nabízí mu podporu.“

Na to, aby zájemci získali zpět pracovní návyky a znalosti o svém uplatnění na trhu práce, budou mít v rámci programu půl roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související